Jan Lauwereyns: Paul Bogaert, de Slalom soft

Een handleiding voor hartverwarmende vijandigheden.

Na 143 dagen onderhandelen is er nog steeds geen nieuwe federale regering in zicht. Toch zullen Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) op de een of andere manier samen tot een akkoord moeten komen. Om hen daarbij te helpen vroeg Knack bij de start van de Boekenbeurs aan een reeks prominenten welk boek ze beide onderhandelaars cadeau willen doen. Dat maakt een boeiende lectuurlijst voor iedereen die deze ingewikkelde tijden beter wil begrijpen.

Jan Lauwereyns (neurowetenschapper en dichter-auteur) Paul Bogaert, de Slalom soft Meulenhoff/Manteau, 64 blz., 19,95 euro.

‘Ik zou beide politici graag de dichtbundel de Slalom soft van Paul Bogaert aanbieden. Meneer Di Rupo mag er onverbloemd Nederlands uit leren. Meneer De Wever kan er wat bikkelharde kantoorwijsheid van opsteken. De bundel zingt aanstekelijk vals, voorbij de inspiratie, met de rug tegen de muur. Die muur is goed. Men kan er zich tegen afduwen. Er zijn geen formules die werken, geen oplossingen. Maar zwarte gal vloeit. Het zou brandstof kunnen zijn, energie opleveren. Positieve achterdocht en negativiteit, behulpzaam wantrouwen en cynisme.

‘De dichtbundel van Paul Bogaert tekent de taferelen in het zwemparadijs – het hedendaagse België? – met ontwapenende precisie, zonder een greintje sympathie. De toon is bijna paradoxaal luchtig. Vrolijk zelfs. Een handleiding voor hartverwarmende vijandigheden. Misschien alsnog een werkzaam recept voor onmogelijk gewaande oplossingen. En anders in elk geval fijne verbale massage voor overwerkte mensen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content