J.K.Rowlings ‘Het koekoeksjong’ verschijnt al op 15 oktober

De detectiveroman die J.K.Rowling onder het pseudoniem Robert Galbraith in april uitbracht, verschijnt al op 15 oktober in Nederlandse vertaling.

Nu is uitgelekt dat ‘The cuckoo’s calling’, het trhillerdebuut van een zekere Robert Galbraith, in werkelijkheid van J.K ‘Harry Potter’ Rowling is, verkoopt het boek als zoete broodjes. Ook Meulenhoff Boekerij hoopt een graantje mee te pikken en belooft ‘Het koekoeksjong’ al tegen 15 oktober op de markt te brengen.

Rowling mag dan naar eigen zeggen not amused zijn dat haar nom de plume werd ontmaskerd, haar uitgeverij denkt daar allicht anders over. Was er vóór de bekendmaking van de echte auteur achter het pseudoniem Robert Galbraith amper 1500 exemplaren van dit debuut verkocht, nu bestormt de speurdersroman de Engelse bestsellerlijsten.

Vandaar allicht dat Meulenhoff Boekerij,dochter van het Vlaamse Lannoo, bij Rowling-vertaalster Sabine Mutsaers gevraagd heeft om er spoed achter te zetten. Kwestie van mee te kunnen surfen op het plotse verkoopssucces. Mutsaers, die al eerder ‘Een goede raad’, het volwassen romandebuut van Rowling, vertaalde, zegt op de betaalsite van ‘Boekblad’ dat ‘Het koekoeksjong’ op 15 oktober in de rekken zal liggen – nog voor de Boekenbeurs dus.

Goedkope rechten

Adjunt-uitgever Rienk Tychon vertelt erbij dat hij blij verrast was toen bleek dat Rowling achter Galbraith schuil ging. Tychon had via een agent de (goedkope) rechten op Galbraiths detectivedebuut in februari van dit jaar gekocht zonder te weten dat Rowling het boek had geschreven. De literaire merites van ‘The cuckoo’s calling’ volstonden ruimschoots om het werk van de nobele onbekende Galbraith in het Nederlands te brengen. Het klopt trouwens dat het boek, ook in Engeland, ondertussen geprezen wordt voor zijn thrillerkwaliteiten, en niet door de minsten, zoals Val Mc Dermid hier op de cover van het Engelse origineel doet (zie afbeelding).

Serie van speurdersromans in de maak?

‘Het koekoeksjong’ zal onder Rowlings pseudoniem Robert Galbraith worden gepubliceerd, aldus Tychon nog, die zich al in de handen wrijft bij het lucratieve vooruitzicht van een heuse detectivereeks met private eye Cormoran Strike, Galbraiths hoofdpersonage, en diens assistent. Afwachten of Rowling-Galbraith een dergelijke nieuwe speurdersromanserie ziet zitten.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content