Ingmar Heytze – Ademhalen onder de maan

De zomer van 2011 bracht Ingmar Heytze door in Het Vijfde Seizoen, een Nederlands centrum voor geestelijke gezondheidszorg. Dat resulteerde in de bundel Een atlas van wanen, die dan weer het startpunt was voor Ademhalen onder de maan.

Ingmar Heytze – Ademhalen onder de maan

Uitgeverij: Podium

Aantal pagina’s: 64

Prijs: 15 euro

ISBN: 978-90-575-9464-9

Het eerste gedicht, KUMARI, toont al hoe sterk Heytze door zijn kunstenaarsverblijf is beïnvloed, met de rake parallellen tussen het kunstenaarschap en de rite, de waanzin van het instinct en die van de ontsporing.

Heytze schetst een waanzin die geen defect is, maar wel angstaanjagend en diep menselijk. Jammer genoeg houdt hij die toon niet de hele bundel vol. Zo vult hij op schijnbaar willekeurige wijze de bundel aan met anekdotische gedichten die met waanzin niets te maken hebben. Daarin flirt hij te vaak met de glimlach en wordt het allemaal wat te aandoenlijk.

Al is Heytze soms ook onweerstaanbaar charmant, zoals in het gedicht Je had een potlood in je haar, waarin hij een relatie terugspoelt van afscheid naar ontmoeting. Zijn kracht blijft de rake en menselijke manier waarop hij de kern van geestesziekte weet te vatten.

Zoals in het gedicht Testpiloot: ‘het is alleen zo groot en leeg dat / groot en leeg de woorden niet meer / zijn. Je reist te traag, je leeft te kort,/ je bent van stof en niet van licht.’ En daar zweeft zij dan, door behandelkamers.

Lies Van Gasse

KUMARI

Ergens in de wereld laat een kunstenaar een huizenhoge

rubbereend te water. In een ander land overvalt een vrouw

een bank met een pak melk als wapen. Elders schildert

een man zijn eigen zebrapad, staat een jongen, conform

zijn laatste wens, drie dagen verticaal opgebaard.

(…)

ik ben de bewaker van dit moment, ik heb de stem van een eend

en de inborst van een leeuw, ik eet vijgen als ik er zin in heb,

ik kijk naar alle schermen tegelijk en zie: ergens in de wereld

laat een kunstenaar een huizenhoge rubbereend te water –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content