Hubert van Herreweghen viert 95ste verjaardag met nieuwe dichtbundel

© Pieter van Herreweghen

‘De bulleman en de vogels’ heet de nieuwe poëziebundel van Hubert van Herreweghen, met zijn bijna 95 jaar de nestor van de Vlaamse poëzie.

Tweeënzeventig (72!) jaar na ‘Het jaar der gedachtenis’, zijn poëziedebuut uit 1943, treedt Hubert van Herreweghen op 1 februari met ‘De bulleman en de vogels’, zijn nieuwste dichtbundel, weer voor het voetlicht.

Rechtstreekse aanleiding is Van Herreweghens 95ste verjaardag op 16 februari maar nieuwe poëzie van Van Herreweghen behoeft geen krans, laat staan het alibi van een verjaardag.

Magisch taalambacht

Van Herreweghen is de grand old man van de Vlaamse poëzie die met zijn magische taalambacht ook nog Hugo Claus in de ban hield. Wie de titels hoort van de dichtbundels van Van Herreweghen vermoedt al dat hier iets bijzonders aan de hand is: ‘Korf en trog’ (1993), Kornoeljebloed’ (2000) of ‘Webben & Wargaren’ (2009), zoals zijn meest recente oorspronkelijke bundel bij uitgeverij P heette.

Lofrede op de gueuze

Van Herreweghen is niet alleen gefascineerd door de oerkracht van authentieke, Vlaamse woorden maar ook door ambachtelijkheid tout court, zoals bleek uit zijn lofrede op de gueuze uit ‘zijn’ Pajottenland die hij enkele jaren terug nog liet herdrukken bij uitgeverij P.

Hubert van Herreweghen in een linosnede van Anne van Herreweghen
Hubert van Herreweghen in een linosnede van Anne van Herreweghen

Nu is het dus terug de beurt aan het dichterlijke woord. Bij wijze van voorsmaakje dit speelse gedicht, getiteld ‘De hommel en de rozen’, uit zijn te verschijnen bundel ‘De bulleman en de vogels’:

De zware hommel die vanoch-

tend

’t roppeltje rozen bezocht

– de rode –

van dichtbij ervaarde

ik toch

nooit een blijder waarde

en dan nog

zonder een gouden louis gekocht,

op deze toch

zwaarmoedige aarde.

De bundel kan besteld worden door overschrijving van 20 euro (inclusief verzendkosten) op rekening IBAN BE08 4310 5290 8113 BIC KREDBEBB (Uitgeverij P). Niet vergeten ‘Bulleman’ én woonadres te vermelden op overschrijving aub. Bestellen kan ook via contact@uitgeverijp.be – Tel: 016 – 23 12 45

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content