Houellebecq speelt Houellebecq in film over eigen ‘verdwijning’

© Imageglobe

De Franse regisseur Guillaume Nicloux werkt aan een film over de verdwijning van Michel Houellebecq in september 2011, starring Houellebecq als Houellebecq. Of daarmee alles gezegd is over deze bizarre episode uit de carrière van de Goncourtwinnaar, blijft echter een open vraag.

Even recapituleren: in september 2011 zou Michel Houellebecq de Lage Landen aandoen voor een reeks optredens en interviews. Houellebecq, die net de Goncourtprijs had gekregen voor zijn roman ‘La Carte et le territoire’, zou eerst Amsterdam en Den Haag aandoen, vervolgens zou hij ook in Brussel optreden. Alleen: het enfant terrible van de Franse literatuur kwam die week niet opdagen.

Bij WPG uitgevers was het alle hens aan dek. Ellen Van Tichelt, destijds belast met de pers en promotie voor Houellebecqs doortocht in Brussel, herinnert zich de hetze nog goed. “In eerste instantie was het vooral erg vervelend dat Houellebecq niet kwam opdagen: er was een publieksoptreden gepland, en heel wat interviews. We gingen er een tijdlang van uit dat hij uiteindelijk wel zou komen opdagen. Dergelijke fratsen hoorden bij de mythe die Houellebecq rond zichzelf wist te creëren. Toen hij echter spoorloos bleek, was er terechte bezorgdheid en paniek.”

Ontvoering door Al-Qaeda

Meteen deden online de gekste geruchten de ronde. Houellebecq zou zich hebben teruggetrokken in de natuur. Zelfmoordhypotheses waren niet van de lucht, en zelfs een ontvoering door Al-Qaeda gonsde door de geruchtenmolen.

Het deed ook allemaal zo nadrukkelijk denken aan ’s schrijvers werk. Had Houellebecq zichzelf in ‘La Carte et le Territoire’ niet als een zielig, ziek en depressief personage opgevoerd? Een personage dat bovendien vermist raakt en gruwelijk afgemaakt wordt teruggevonden? Redenen genoeg tot oprechte bezorgdheid, kortom.

Een week verdwenen

Tot Houellebecq niet veel later weer opdook nadat zijn Franse uitgevers hem hadden opgespoord, en de schrijver zijn verdwijning verklaarde met de laconieke mededeling dat hij de optredens in de Lage Landen vergeten was. Een nieuw telefoonnummer en een verwaarloosde mailbox zouden ervoor gezorgd hebben dat hij zich al die tijd van geen kwaad bewust was. De promotoer werd verdergezet, al werd nooit helemaal duidelijk wat Houellebecq die hele week uitgevreten had.

Regisseur Nicloux belooft in zijn op stapel staande film “L’enlèvement de Michel Houellebecq” de waarheid uit de doeken te doen, met in de hoofdrol Michel Houellebecq als zichzelf. In een communiqué suggereert productiemaatschappij Les Films de Worso alvast dat de waarheid omtrent Houellebecqs “lost weekend” in september 2011 de fictie overtreft. De film verschijnt dit najaar op Arte. A suivre.

Michiel Leen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content