Hongaarse schrijver Akos Kertesz vraagt asiel in Canada

De 79-jarige Hongaarse schrijver Akos Kertesz heeft politiek asiel gevraagd in Canada, wegens een tegen hem gerichte “lastercampagne”.

In augustus had de joodse schrijver in een artikel de rol van Hongarije in de holocaust bekritiseerd. Hij zou op 29 februari met zijn vrouw geland zijn in Montreal, zo melden Hongaarse media op basis van een brief van de persdienst van de schrijver.

Hongaren zijn genetisch minderwaardig

Volgens de brief vond Kertesz dat zijn leven in gevaar was. “Volgend op een politieke campagne door de regeringsgezinde media” zou hij bedreigingen ontvangen hebben. Volgens een citaat in de brief richt de schrijver zich met zijn beslissing niet tegen Hongarije of het Hongaarse volk, maar wel tegen de huidige regering.

Eind augustus noemde Kertesz de Hongaren in een Hongaarse krant in de VS “genetisch minderwaardig”, wegens hun rol tijdens de holocaust.

Hij beschuldigde zijn landgenoten ervan de verantwoordelijkheid niet te willen dragen. De door de regeringspartij geleide stad Boedapest zegde daarop het ereburgerschap van Kertesz op. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content