Hollywood verfilmt manga van Brusselse manga-moord

In dit twintigste boekenjournaal doen de feuilletons het goed: van Suske en Wiske meets Vlaams Belang (deel 3) tot Stieg Larsson (deel 4).

Er hangen het Vlaams Belang en de voorzitter van de Gentse afdeling hoge dwangsommen boven het hoofd als de partij nog langer gebruik maakt van de stripfiguurtjes Suske en Wiske en een ‘Wilde Weldoener’-kalendertje dat uitgedeeld werd op de nieuwjaarsreceptie van de Arteveldestad. Een Brusselse kortgedingrechter besliste maandag dat de zaak op 31 januari gepleit wordt. De uitgeverij en de nabestaanden eisen 5.000 euro per dag vertraging dat het overschot aan kalenders bij een gerechtsdeurwaarder is afgegeven. Per keer dat het Vlaams Belang nog gebruik maakt van de tekening op het kalendertje eisen die een dwangsom van 10.000 euro en een dwangsom van 100.000 euro per keer dat de stripfiguurtjes nog door de partij gebruikt worden. De Gentse VB-afdeling is niet van plan om voor de uitspraak de afbeelding van het internet te halen of de kalendertjes niet meer te verspreiden. “Er is zelfs vraag naar van verzamelaars”, klinkt het.

In Gent kunnen kinderen voortaan de stad ontdekken via een kinderpoëzieroute. Dichter Riet Wille koos tien locaties en evenveel gedichten, terwijl kinderen uit het zesde leerjaar met illustrator Carll Cneut tekeningen maakten voor een werkboekje. “In tegenstelling tot de ‘grote’ poëzieroute, voor jongeren en volwassenen, worden er geen teksten in de publieke ruimte aangebracht, maar wordt er vertrokken van een werkboekje voor de kinderen”, zegt cultuurschepen Lieven Decaluwe (Pro Gent). Het zesde leerjaar van het Instituut van Gent maakte onder begeleiding van illustrator Carll Cneut de illustraties voor het werkboekje. “Om de kinderen actief te betrekken bij de poëzieroute en het plezier in taal te prikkelen, is bijna elke halte verweven met een spel creatief schrijven.”

De levensgezellin van de in 2004 overleden bestseller-auteur Stieg Larsson wil een vierde deel aande onvoltooide Millenniumreeks breien. Eva Gabrielsson voelt zich literair in staat om een vervolg en slot neer te pennen voor ‘Mannen die vrouwen haten’, ‘De vrouw die met vuur speelde’ en ‘Gerechtigheid’, en dat omdat veel van dat werk gemeenschappelijk door het paar werd geschreven. Adder onder het gras: Gabrielsson kan of wil zich pas aan het schrijven zetten als zij over alle materiaal van haar overleden partner mag beschikken, iets wat diens nabestaanden tot dusver hebben geweigerd. In haar memoires schrijft Gabrielsson dat Larsson voor zijn vroegtijdig overlijden al 200 bladzijden van de vierde roman van de internationaal succesvolle misdaadreeks had klaargestoomd.

De Japanse manga ‘Death Note’ wordt meer dan waarschijnlijk verfilmd door Hollywood. Regisseur en scriptwriter Shane Black, bekend van de Lethal Weapon-serie en Kiss Kiss Bang Bang.De manga ‘Death Note’ is in België vooral bekend geraakt door de zogenaamde ‘manga-moord’ in het Brusselse Dudenpark. In dat park vond een wandelaar op 28 september 2007 de resten van een volwassen man. Het ging om een deel van een romp en twee dijbenen. Dichtbij de resten troffen de agenten twee vellen papier met daarop een boodschap in het Japans: “Watashi Wa Kira Dess”, wat zoveel zou betekenen als “Ik ben de moordenaar” uit de manga ‘Death Note’. De agenten vonden ter plaatse ook een Japans symbool en rijst en de doder kreeg de bijnaam de ‘mangadoder’. Drie jaar na die vondst, in september 2010, kon de politie vier verdachten oppakken. Het ging om vier twintigers. Het slachtoffer van de moord had enige tijd bij één van hen verbleven en was tijdens een hoogoplopende ruzie om het leven gebracht. Nadien ontdeden de vier zich van het lijk door het in stukken te snijden. De verwijzingen naar de manga moesten de speurders op een dwaalspoor zetten maar een echte link met het stripverhaal zou er nooit geweest zijn.

(Bron: Persberichten)

Frank Hellemans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content