Het verdriet van Belgie verschijnt in China

Yilin Press, een Chinese uitgeverij die enkel boeken publiceert van Nobelprijswinnaars of winnaars van andere prestigieuze boekenprijzen, zal “Het verdriet van België” van Hugo Claus uitgeven.

Dat zegt het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), na afloop van de Beijing Book Fair (BIBF). Vermoedelijk verschijnt het boek in 2014. Dezelfde uitgeverij heeft volgens Het VFL ook belangstelling voor Chinese vertalingen van ‘De geruchten’, ‘De verwondering’ en ‘Omtrent Deedee’.

“Daarnaast toonden Chinese uitgevers opvallend veel belangstelling voor ‘Steden’ van Stefan Hertmans, ‘De maagd Marino’ van Yves Petry, ‘Gestameld liedboek’ van Erwin Mortier en ‘Dinsdag’ van Elvis Peeters”, aldus Koen Van Bockstal, directeur VFL. In het najaar verschijnt op de Chinese markt overigens ‘De engelenmaker’ van Stefan Brijs en ‘De helaasheid der dingen’ van Dimitri Verhulst.

Ook Vlaamse non-fictie werd op veel enthousiasme onthaald. ‘Liefde in tijden van eenzaamheid’ van de Gentse professor en psychoanalist Paul Verhaeghe wordt gepubliceerd door Flower City Publishing. Die uitgeverij publiceerde eerder werk van Harry Mulisch, Cees Nooteboom en Geert Mak. Er is ook belangstelling voor ‘Beethoven’ van Jan Caeyers en ‘Congo’ van David Van Reybrouck.

Het absolute succes blijken echter de kinder- en jeugdboeken te vormen. Dit jaar worden allicht dubbel zoveel dan de twintig contracten voor literaire kinderboeken van vorig jaar getekend. “Vlaamse fictie en kinder- en jeugdliteratuur hebben een groot potentieel in China. We kunnen uitgevers enkel adviseren om in de komende jaren een stap naar de Chinese markt ernstig te overwegen.” (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content