Hella Haasse wordt 93

In dit boekenjournaal een jarige Hella Haasse, Eva Berghmans die van De Standaard der Letteren naar de Bezige Bij Antwerpen verhuist en een verheugde Vlaamse Auteursvereniging over de Clavisaffaire.

Hella Haasse wordt 93

De Nederlandse auteur Hella S. Haasse, grand old lady van de Nederlandse literatuur, is vandaag 93 geworden. Haasse werd op 2 februari in 1918 in Batavia (nu Jakarta) geboren. Tot 1938 woonde ze afwisselend in Nederland en Nederlands-Indië, in 1938 keerde ze terug naar Nederland om er Scandinavische taal- en letterkunde te studeren. Die opleiding onderbrak ze om aan een theateropleiding te beginnen. De daaruit voortvloeiende theatercarrière stopte ze in 1944, het jaar waarin ze met Jan van Lelyveld trouwde. In 1945 debuteerde ze met de dichtbundel Stroomversnelling, die ze schreef tijdens de oorlogsjaren. Daarna schreef ze essays, (historische) romans en voor het theater, zoals cabaretteksten voor Wim Sonneveld. Haasse oogstte zowel in Nederland als daarbuiten veel succes met haar werk. In Nederland kreeg ze tal van prijzen, waaronder in 1983 de P.C. Hooft Prijs en de Prijs der Nederlandse Letteren in 2004, allebei voor haar gehele oeuvre. In Frankrijk werd ze achtereenvolgens tot Officier en Commandeur in de Franse Orde van Kunst en Letteren benoemd. Ze kreeg ook een eredoctoraat van de K.U. Leuven. Hella Haasse heeft een online museum.

Eva Berghmans verhuist van De Standaard der Letteren naar De Bezige Bij

Eva Berghmans, vroegere Chef De Standaard der Letteren, wordt vanaf 1 april 2011 acquirerend redacteur bij De Bezige Bij Antwerpen, het voormalige Meulenhoff/Manteau. Berghmans zal tot haar vertrek bij De Standaard eindredactie doen, omdat redactioneel boekenwerk deontologisch niet verantwoord is met het oog op haar nieuwe functie. Wie Berghmans in haar functie opvolgt is nog niet geweten, al circuleert de naam van Bert Bultinck, ex-De Morgen en nu chef weekendkrant De Standaard, in de wandelgangen. Het meest logische lijkt echter dat Peter Jacobs, sinds kort redacteur van De Standaard der Letteren na het vertrek van Filip Huysegems, inschuift.
Vlaamse Auteursvereniging (VAV) tevreden over snelle aanpak Clavisaffaire

Uitgeverij Clavis krijgt een nieuwe topman: Willy Vanden Poel vervangt Philippe Werck aan het hoofd van het bedrijf. Vanden Poel zat namens de investeringsmaatschappij LRM in de raad van bestuur van Clavis. De VAV is blij met deze snelle aanpak van de affaire, waarbij auteurs onder andere achterstallige betalingen aan de kaak stelden. Ook het gepland initiatief van Boek.be en de Vlaamse Uitgeversvereniging om een ombudsman of -vrouw aan te stellen, kan op bijval rekenen van de VAV.

(Bron: persberichten)


Simon Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content