Harold Polis start eigen uitgeverij onder de vleugels van uitgeverij Pelckmans

Harold Polis smijt zich terug in de uitgeversbusiness. © Lies Willaert

“De tijd van de grote uitgeefconcerns is voorbij”, aldus Harold Polis tegenover Knack. Per 1 maart is hij onder de paraplu van de onafhankelijke Vlaamse uitgever Pelckmans met de eigen uitgeverij Polis begonnen.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Drie maand nadat zijn vroegere uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen door het Nederlandse moederhuis werd opdoekt, heeft Harold Polis opnieuw emplooi gevonden in de uitgeverswereld. Hij geraakte onderdak bij de Vlaamse uitgeverij Pelckmans waar hij met de eigen uitgeverijpoot Polis het fictie- en non-fictiefonds van Pelckmans verder zal uitbreiden.

De eerste titels van uitgeverij Polis zullen dit najaar reeds verschijnen. Voor 2016 streeft uitgeverij Polis naar een productie van ongeveer 40 titels op het gebied van oorspronkelijke Nederlandstalige literatuur, maar ook vertalingen en non-fictie zullen van de partij zijn. Zelfs poëzie sluit Polis tegenover Knack niet uit: “Mijn hart klopt voor de literatuur dus geen enkel literair genre wordt uitgesloten. Maar ik heb ook altijd een boontje gehad voor reflectie en dus voor cultuurgeschiedenis en filosofie.”

Geloofwaardigheid en vertrouwen

Polis koos voor Pelckmans als moederbedrijf omdat hij na ervaringen als uitgever bij grote concerns als PCM en WPG de tijd gekomen acht voor kleinere, meer wendbare uitgeefhuizen. Pelckmans is een onafhankelijke Vlaamse uitgever met een grote traditie waarin Polis eindelijk zijn ding hoopt te kunnen doen: “De tijd van de grote concerns is voorbij. Geloofwaardigheid en vertrouwen uitstralen is essentieel voor een kwaliteitsuitgeverij. Ik denk dat dit met uitgeverij Polis binnen de onafhankelijke uitgeverij Pelckmans moet lukken.”

Volgende stap

Uitgever Thom Pelckmans ziet het opstarten van uitgeverij Polis als nieuwe opstap naar een verdere groei van uitgeverij Pelckmans nadat het onlangs al Abimo Educatief en Abimo Jeugd- en prentenboeken als volwaardige uitgeefunits binnen het bedrijf integreerde. In het persbericht dat uitgeverij Pelckmans verspreidde, licht Pelckmans zijn ambities met uitgeverij Polis als volgt toe: “De tijd is rijp om een volgende stap te zetten. Met de oprichting van Uitgeverij Polis en de komst van Harold kunnen we dit fonds verder uitbreiden en beter profileren. Deze samenwerking creëert nieuwe kansen om, samen met uitgever Karl Drabbe, met de aparte uitgeefunit Uitgeverij Polis een toonaangevende positie te veroveren in het Nederlandse taalgebied.”

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content