‘Haalbare toprecepten’ eerste Vlaamse kookboek voor iPad

Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts lanceert het eerste Vlaamse kookboek voor de iPad.

Dat meldt het Nederlandse vakblad Boekblad. De app van ‘Haalbare toprecepten’ van de driesterrenchefs Sergio Herman, Peter Goossens en Roger Van Damme heeft onder meer filmpjes, interactieve mogelijkheden, extra informatie over de ingrediënten en links naar de leveranciers van de koks – een belangrijk element in het boek.

De precieze verschijningsdatum van de app kan de uitgeverij niet geven. Zodra Apple haar goedkeuring geeft, zal de app te koop zijn. Over een of twee weken, zegt Kristof Lamberigts te verwachten. De app gaat ongeveer de helft kosten van de papieren versie die voor 34,95 euro te koop is.

‘Haalbare toprecepten’ is sinds verschijnen in oktober een enorme besteller. De signeersessie van Herman, Goossens en Van Damme op de Boekenbeurs veroorzaakte een langere rij dan de gelijktijdige signeersessie van Piet Huysentruyt, de bestverkopende kok van Vlaanderen in de afgelopen vijf jaar. Momenteel staat het kookboek op de elfde plaats in de Vlaamse top 100.

De app is bedoeld als eenmalig digitaal experiment. ‘Leuk voor onze palmares,’ aldus Steven Borgerhoff. De uitgeverij heeft geen plannen om meer e-books of apps te maken. De omzetten van digitale uitgaven zijn ‘zó marginaal’, zegt Lamberigts, dat de uitgevers het niet de moeite vindt lonen ze uit te brengen.

Ze hebben geen angst achterop te raken als ze niet op de digitale trein springen. Lamberigts: ‘Wij zijn sterk in: zelf concepten ontwikkelen, ze goed uitwerken en goed verkopen. De inspanningen die je hiervoor moet verrichten, zijn hetzelfde – of je nu e-books maakt of boeken.’

Daarbij volgt de uitgeverij de ontwikkelingen op de voet en heeft het een softwarepartner. ‘Dus als digitaal een interessant aandeel van de omzet inneemt, kunnen we het gelijk goed doen’, zegt Lamberigts.

Maarten Dessing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content