Gwy Mandelinck poëziecurator af?

Boekenjournaal 3 met de Leerstoel van Boek.be, poëtische dubbeltijd, het conflict tussen twee partners van Reve en het alter ego van Sneeuwwitje.

‘Poëzie in dubbeltijd’ voortaan zonder Gwy Mandelinck?

‘Brugge Plus’ geeft Gwy Mandelinck geen artistieke vrijheid meer bij de creatie van een volgende editie van ‘Poëzie in dubbeltijd’. Dit is een evenement waarin poëzie en beeldende kunst in een historische context samenvloeien. Dit evenement is gelijkaardig aan het concept van de “Poëziezomer” in Watou waarvoor Gwy Mandelinck al eerder inspirator was. Gwy Mandelinck biedt zijn ontslag aan als inspirator van het Brugse poëzieproject, aangezien ‘Brugge Plus’ hem artistiek wil beteugelen. Er zou enkel een tweede editie van ‘Poëzie in Dubbeltijd’ komen als Gwy Mandelinck poëziecurator wordt. Mandelinck stelt dat de artistieke opties te sterk van zijn visie verschillen, en daarom ontslag neemt. Of de soep zo heet gegeten wordt als hier opgediend, valt af te wachten.

Conflict over laatste deel biografie Gerard Reve

Er is een conflict ontstaan over het derde deel van de biografie van de Nederlandse schrijver Gerard Reve. Het derde deel ‘De late jaren 1975-2006’ zou het sluitstuk vormen van de biografie met als overkoepelende titel ‘Kroniek van een schuldig leven’. Joop Schafthuizen, dertig jaar lang de partner van de overleden Reve, wil geen toestemming verlenen voor de publicatie van de tekst. Schafthuizen had Nop Maas, de biograaf van Reve, vrije inzage gegeven in het privéarchief van Reve. Hiermee kreeg Maas beschikking over vele, tot dusver onbekende teksten van Reves hand. Schafthuizer beweert nu “geen enkel vertrouwen in de oprechtheid van de tekst van Nop Maas” te hebben. Het laatste deel gaat over de periode 1975-2006, waarin Schafthuizen een belangrijke rol in het leven van Reve speelde. Maas reageerde op de controverse: “Ik vermoed dat de levensgezel van mijn onderwerp liever had gezien dat bepaalde gebeurtenissen niet waren geschied. Maar gebeurtenissen herzien, dat kan natuurlijk niet.”

Robert Darnton bekleedt Leerstoel Boek.be 2011

Op de jaarlijkse Leerstoel van Boek.be is de Amerikaanse hoogleraar Robert Darnton de keynote spreker van de editie in 2011. Darnton is een wereldvermaarde cultuurhistoricus die als geen ander geplaatst is om de evolutie van het boek in een historisch perspectief te plaatsen. Op 18 maart 2011 zal hij voor het eerst in België een lezing houden. De Leerstoel Boek.be wordt vanaf 2011 geïntegreerd binnen de lessenreeks ‘Uitgeverij en Boekhandel: actuele vraagstukken’ van de Universiteit Antwerpen. De rode draad door de lessenreeks over het boekenvak is de lange weg die een boek aflegt tot het in de handen valt van de hunkerende lezer. Als u wilt weten wat begrippen als leesbevording, marketing en promotie, instrumenten voor boekbestelling, print on demand, e-boek juist inhouden, kunt u er ook uw licht opsteken.

Erotische Grimm tussen de kinderboeken

Twee Chinese uitgeverijen hebben per ongeluk een erotische versie van de sprookjes van de gebroeders Grimm vertaald en in de handel gebracht. Hoewel het erotisch boek voor volwassenen was bestemd, werd het wel in de rekken met kinderboeken geplaatst. De boekenverkopers hebben de boeken laten weghalen. “Het was in ’t hartje van de winter en sneeuwvlokken vielen als veren uit de hemel neer”, wanneer de twee Chinese uitgeverijen besloten sprookjes van Grimm uit te geven. Als brontekst namen zij echter een vrije bewerking van de sprookjes afkomstig van een Japans auteursduo. De uitgevers vertellen dat ze de originele Duitse versie van de sprookjes van de gebroeders Grimm niet te pakken kregen. De Japanse herwerking, hun prins op het witte paard, werd hun toeverlaat. De Japanse herwerking bleek echter een giftige appel te zijn. Sneeuwwitje is immers in de gebruikte herwerking niet bepaald een braaf meisje, maar een nymfomane. Bovendien leidt ze ook een seksueel losbandig leven. Sneeuwwitje heeft hier teugeloze seks met haar vader én met elk van de zeven dwergen. Tot een happy-end komt het wanneer de verwachte prins komt aanrijden op zijn bronstig paard en op slag verliefd wordt op het lijk van pornoster Sneeuwwitje. Tot slot blijkt de prins niet vies te zijn van een necrofiel uitje.

Evelien Van Oost


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content