Guy Verhofstadt steelt de show

Het openingsdebat van Mind the Book met György Konrád kwam pas op het einde wanneer het over literatuur ging aardig onder stoom, maar toen was het tijd om af te ronden.

In de Gentse Vooruit werd gisterenavond ‘het feest voor de geest’ (Mind the Book) op gang getrokken. György Konrád liet het woord liever aan Guy Verhofstadt. Moderator William Van Laeken liet betijen.

Het begon nochtans beloftevol toen David Van Reybrouck Konrád inleidde. Hij bekende twee krantensnippers van Konnráds uitlatingen permanent bij zich op zak te dragen omdat ze zinnen bevatten ‘als bliksemschichten’. Konrád sprak er over zijn ervaringen als elfjarige in 1944 toen hij de gruwel van de oorlog aan den lijve ervoer en hem de schellen van de ogen vielen. Tegelijk was die ervaring voor hem een geschenk want toen leerde hij dat luciditeit het enige antwoord was op de dubbelzinnige werkelijkheid die hij op dat moment had beleefd. De mens is nu eenmaal een complex wezen dat tot het slechtste én het beste in staat is.

Deze openingszinnen van Konrád leken gesneden brood om ze Konrád opnieuw voor de voeten te gooien en hem te vragen naar andere scharniermomenten in zijn leven. Maar in plaats daarvan wou William Van Laeken er blijkbaar een politiek actualiteitsdebat van maken dat vooral op het democratische deficit van de huidige Hongaarse premier Viktor Orbán inzoomde. Konrád die in het Hongaars sprak en werd vertaald, liet met graagte Verhofstadt de politieke Hongaarse actualiteit toelichten terwijl hij zichzelf nog een glaasje chianti bijschonk en steeds dieper in de kussens wegzonk.

Verhofstadt gaf zijn politiek college met bravoure – ‘Vandaag zou Hongarije niet meer tot de EU worden toegelaten’ – maar van Konrád zelf kwamen we weinig te weten, laat staan van zijn rijke literaire carrière.

Toen Verhofstadt de monoculturele natiestaten van vandaag hekelde, wou Konrád blijkbaar iets opwerpen maar hij kreeg er de kans niet voor.

Pas naar het einde van het gesprek gooide Van Laeken het over de literaire boeg. Was Konrád deep down eigenlijk geen monnik die zich liever verschanste achter zijn optrekje in het groen aan het Balatonmeer? Konrád kreeg de lachers op zijn hand toen hij laconiek antwoordde dat hij wél vijf kinderen had.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content