Gratis sonnettenkrans Ilja Leonard Pfeijffer tijdens Poëzieweek

Ilja Leonard Pfeijffer, twee jaar geleden nog aan het feest, is donderdag 10 maart te gast op Mind the Book, maar dan wel zonder bubbels want hij is naar eigen zeggen gestopt met alcohol. © Belga

Ilja Leonard Pfeijffer schreef ‘Giro giro tondo’, het poëzieweekgeschenk dat vanaf donderdag via de boekhandel gratis wordt verspreid en dat hij morgen in Antwerpen tijdens de uitreiking van de Herman de Coninck-prijs 2015 al komt voorstellen.

Tijdens de Poëzieweek, van donderdag 29 januari tot en met woensdag 4 februari, krijgt iedereen die voor 12,50 euro aan poëzie koopt, de dichtbundel ‘Giro giro tondo’ van Ilja Leonard Pfeijffer cadeau. Pfeijffer won in 2014 de prestigieuze Libris Literatuurprijs voor zijn Genuese roman ‘La superba’.

Tachtigers

Pfeijffer schreef het poëzieweekgeschenk in opdracht en keerde daarvoor terug naar een dichterlijk genre dat in de renaissance driftig werd beoefend en dat met de Tachtigers in de Nederlandstalige literatuur een kortstondige heropbloei kende. Jacques Perk schreef toen voor zijn Mathilde de gelijknamige onsterfelijke sonnettenkrans en Pfeijffer doet het hem nu na met de beginregel van een Italiaans kinderliedje als inspiratiebron. In 15 sonnetten gaat de dichter op zoek naar zijn geliefde die onvindbaar blijkt tenzij als ‘fantasie’ en dichterlijke ‘obsessie’, zoals de ondertitel van deze bundel luidt.

Herman de Coninck-prijs

Op donderdag 29 januari vieren Vlaanderen én Nederland gezamenlijk Gedichtendag dat de laatste jaren is uitgegroeid tot startschot voor een hele week met allerlei poëzie-evenementen. Maar in Vlaanderen begint het feest van de poëzie al op dinsdag 27 januari. Morgen wordt immers in de Antwerpse Arenbergschouwburg de winnaar van de Herman de Coninck-prijs 2015 bekend gemaakt: Geert Buelens, Els Moors, Leonard Nolens, Maud Vanhauwaert of Peter Verhelst. Pfeijffer is dan eveneens van de partij en zal er allicht met zijn mooie bariton ‘Giro giro tondo’ – gezongen en/of gedeclameerd – alle eer aandoen.

Frank Hellemans

Partner Content