Gokken op de Nobelprijs Literatuur

Eindelijk (Nobel)prijs voor Murakami? Donderdag weten we het. © EPA (via Belga)

Eindelijk Haruki Murakami of toch Alice Munro? Cees Nooteboom en Leonard Nolens zijn duidelijk outsiders met 50/1. Herman Koch volgt op 100/1.

De bookies gokken alvast op Haruki Murakami, de gedoodverfde Japanse winnaar. De Canadese schrijfster Alice Munro volgt sinds kort in polepositie. Maar als de nobele onbekenden Jon Fosse of Svetlana Aleksejevitsj de prijs krijgen, hebben weer mensen met voorkennis geld ingezet op de winnaar, zoals twee jaar geleden met de uiteindelijke winnaar Tomas Tranströmer het geval was.

Vanaf het eerste moment dat Ladbrokes weddenschappen noteerde op de Nobelprijswinnaar van dit jaar stond Murakami bovenaan. Van 3/1 toen is de Japanse bestsellerauteur gestegen naar 5/2. Ook de meeste andere auteurs in de bovenste regionen van dit lijstje stonden daar een maand geleden ook – al is de Canadese Alice Munro langzaam gestegen naar plaats twee.

Jon Fosse en Svetlana Aleksejevetisj plotse runners-up

De enige verrassingen dit jaar zijn de Noorse auteur Jon Fosse en de Wit-Russische dichteres Svetlana Aleksejevitsj. Fosse steeg half september van 100/1 naar 14/1 – inmiddels zelfs 9/1. Aleksejevitsj dook vorige week opeens vanuit het niets op in de lijst – tot de derde plaats: 6/1. Ook opmerkelijk was, begin september, de tijdelijke stop op het inzetten op Ngugi wa Thiog’o. De Keniaan staat nu op 12/1 – gestegen van 20/1 gisterenmiddag.

Wat kun je hieruit afleiden? Achteraf misschien heel veel. Twee jaar geleden schoot de naam van uiteindelijke winnaar Tomas Tranströmer in de dagen voor de bekendmaking omhoog bij de wedkantoren. Hier waren duidelijk mensen met voorkennis bezig geld te verdienen. Maar tegenwoordig wordt er zo veel geld op de Nobelprijs ingezet, dat niet langer zeker is of gokken met kennis van zaken nog opvalt.

Het is best mogelijk dat het gokken op Fosse en Aleksejevitsj berust op het feit dat ze voor het eerst op de shortlist van vijf auteurs staan. Of lokale fans van Fosse hebben geld op hem gezet om zijn naam internationaal bekend te maken. Met succes: de geruchten over zijn stijging in de peilingen haalden wereldwijd de pers. En kunnen literatuurkenners de tijdelijk genegeerde Aleksejevitsj in gedachten hebben gekregen omdat haar zondag de Vredesprijs van het Duitse Boekhandel wordt uitgereikt.

Nederlandstalige kanshebbers

Voor de Nederlandstalige kanshebbers bij Ladbrokes is ondertussen niets veranderd. Een maand geleden stonden Cees Nooteboom en Leonard Nolens op 50/1 en Herman Koch op 100/1. Dat is nog steeds zo. Dat duidt erop dat er niet opvallend veel gokkers denken dat ons taalgebied dit jaar in de prijzen valt.

Gelukkig weet je het nooit zeker tot de secretaris van de Zweedse Academie om 13u in de perszaal verschijnt en de naam van de winnende auteur noemt. Op de site van het Nobelcomité is het live te volgen.

Maarten Dessing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content