Gentse Vooruit maakt zich op voor literair dubbelweekend

Noorena Hertz opent op donderdag 20 februari het Mind the Book-festival © Wikimedia Commons (Niccolò Caranti)

Op Valentijn viert Behoud de Begeerte er zijn 30ste verjaardag en een week later slaat het 4e Mind the Book-festival er reeds vanaf donderdag 20 februari zijn tenten op.

De Gentse Vooruit doet zijn reputatie van cultuurtempel weer alle eer aan. Vrijdag 14 februari viert Behoud de Begeerte er zijn 30e verjaardag met een optreden van Tom Lanoye en Jules Deelder én een boekenbal. Vanaf donderdag 20 februari is Mind the Book, de opvolger van het Andere Boek, er te gast dat ook dit jaar weer een aparte mix van kritische non-fictie en schone letteren serveert.

Bal van de Begeerte

Bijna dag op dag dertig jaar geleden begon Behoud de Begeerte, het literaire evenementenbureau van Luc Coorevits, aan zijn zegetocht. Tom Lanoye mocht toen als literaire stand-upper op 15 februari 1984 de geboorte van Coorevits’ literaire stal openbeuken. Dertig jaar later op Valentijn (vrijdag 14 februari dus) mag Lanoye met zijn Nederlandse kompaan Jules Deelder zijn kunstjes nog eens overdoen en nadien ten dans uitnodigen. Een hele pleiade van schrijvers en schrijfsters speelt in de Vooruit vanaf 22u zijn favoriete muziek. Lanoye en Deelder doen hun act op zaterdag 15 en zondag 16 februari nog eens over in de Antwerpse Bourla (zaterdag) en de Leuvense Standsschouwburg (zondag).

Mind the Book

Een week later gaat in dezelfde Vooruit – zonder bal deze keer – de 4e editie van Mind the Book van start. Op donderdag 20 februari heeft Knack-redacteur Joël De Ceulaer een diepgaand gesprek met Noreena Hertz (zie afbeelding). Hertz werd wereldberoemd met ‘De stille overname’, een kritische doorlichting van de volgens haar neoliberale globaliseringswoede. Nu komt ze praten met De Ceulaer over ‘Deze beslissing verandert je leven’, haar nieuwste worp die over de psychologie van het kiezen gaat.

Op vrijdag 21 februari geraakt de driedaagse vanaf 14 u op kruissnelheid met een politiek debat onder leiding van Carl Devos en ’s avonds presenteert Ruth Joos er de uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijs voor Proza waarin naast de winnaar ook Connie Palmen haar opwachting maakt. De volgende dagen zijn er talloze literaire voorstellingen en snedige debatten met onder anderen Andrew Solomon, Luuk Middelaar, Chimamanda Adichie, Kristien Hemmerechts en Gerda Dendooven.

Scholieren en allerjongsten

Nieuw is dit jaar de aandacht voor jongeren op het festival. Scholieren krijgen- op een originele manier – lessen over het mysterieuze Europa, de aanstormende verkiezingen en 100 jaar Eerste Wereldoorlog. De allerjongsten – en hun ouders – worden literair verwend met voorleessessies. Laila Koubaa, partner van auteur Bart Kooubaa, komt er bijvoorbeeld voorlezen uit haar kinderboek voor 4-plussers: ‘Azizi en de kleine blauwe vogel’.

Frank Hellemans

Partner Content