Gentse boekhandelaar Bart Van Aken gaat zelf boeken uitgeven

Boekhandelaar Bart Van Aken verbleef zelf drie maanden in Nepal en zijn vrouw Lies zelfs een heel jaar om er arme straatkinderen te helpen. © Afbeelding Facebook

Bart Van Aken, eigenaar van de boekenwinkel Paard van Troje, start begin volgende week met een eigen literaire uitgeverij Paard. De Piepkes laten er dan ‘Hoeraar’ los op de jongsten onder ons.

Bart Van Aken, de Gentse uitbater van de boekhandel Paard van Troje, werd vorig jaar nog uitgeroepen tot beste boekhandelaar van Vlaanderen én Nederland. Nu gaat hij zijn actieterrein uitbreiden en zelf voor uitgever spelen. Paard is de naam van zijn nieuwe speeltje, en ‘Hoeraar’ heet de eerste uitgave die begin oktober al zou worden voorgesteld.

Klein maar fijn

Van Aken broedde de laatste jaren op meerdere plannen. Hij bezat ooit twee boekhandels in het Leuvense en in Gent tot hij besloot om zich terug te plooien op het Gentse Paard van Troje en de Leuvense vestiging van de hand deed. Nu wordt hij dus uitgever die mikt op een klein maar fijn assortiment van een achttal boeken per jaar die alle mogelijke literaire genres zullen beslaan.

Boek én vinylplaat

‘Hoeraar’ bijvoorbeeld, de eerste creatie van uitgeverij Paard, is een kinderboek van De Piepkes, het muzikale gelegenheidstrio van onder anderen Roland Van Campenhout en Sioen. Het is de bedoeling, aldus Van Aken in ‘Boekblad’, om twee edities op de markt te brengen. Een gewone uitgave op 2.500 exemplaren met CD en een speciale editie van slechts 500 stuks, inclusief vinylplaat. De andere boekproducties situeren zich op het vlak van de klassieke literatuur (een vertaling) maar ook nieuwe literatuur en non-fictie staan op het lijstje.

‘De kleine uitgevers bloeien, de grote bloeden’, laat Van Aken zich ontvallen tegenover Mark Cloostermans in ‘Boekblad’. Terwijl de grote uitgeefconcerns in een krimpscenario zitten, denkt kersverse uitgever Van Aken dat er voor kleine, wendbare spelers als uitgeverij Paard nog wel plaats is. Hij zou nauw willen samenwerken met de auteurs en belooft ze ook grotere winstmarges. Hij wil daarbij ook de overhead zo laag mogelijk houden door met een team van freelancers aan de slag te gaan.

Frank Hellemans

Partner Content