Franstalige Belg William Cliff wint Franse Goncourtprijs voor Poëzie

William Cliff in Parijs tijdens de uitreiking van de Prix Goncourt. © BELGAIMAGE

De 74-jarige dichter William Cliff, die ook op Nederlandstalige poëziefestivals een graag geziene gast is met zijn Franstalige, Belgische verzen kreeg de Prix Goncourt voor Poëzie.

Het gebeurt niet alle dagen dat un petit belge in Frankrijk literaire lauweren oogst. William Cliff viel vandaag die eer te beurt: hij scoorde de prestigieuze Goncourtprijs voor Poëzie.

Opsteker voor de Belgische literatuur

Cliff – die met zijn echte naam André Imberechts heet en van Gembloers afkomstig is – is een van de bekendste Franstalige Belgische dichters die bij Du Seuil uitgaf en die ook vaak in het Nederlands werd vertaald door zijn Nederlandstalige dichters-collega’s. Al vanaf de jaren 1980 draaide hij mee op grote Nederlandstalige poëziefestivala als representant bij uitstek van de Franstalige Belgische literatuur. Dat zijn dichterlijke faam ook tot in Frankrijk reikt, is een opsteker voor die Belgische literatuur d’expression française.

Fatwa

Naast Cliff kregen ook nog twee andere auteurs een Goncourtonderscheiding: de Algerijnse schrijver Kamel Daoud en de Fransman Patrice Franceschi, respectievelijk bekroond in de categorieën debuutroman en kortverhaal. Pittig detail: in Algerije is een fatwa tegen de 44-jarige Daoud uitgesproken omdat hij een loopje zou nemen met de Algerijnse en islamitische identiteit. In ‘Meursault, contre enquête’ pleegt de gebrandmerkte schrijver een variatie op de gelijknamige vreemdeling uit Albert Camus’ wereldbekende novelle ‘L’étranger’.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content