Franse vertaling Gerard Reve bekroond

Gerard Reve in zijn huis in het Oost-Vlaamse Machelen in december 1998. © ANP

Bertrand Abraham die ‘Op weg naar het einde’ van Gerard Reve in het Frans vertaalde krijgt de Prix des Phares du Nord 2011.

De jury van de Prix des Phares du Nord 2011 heeft de prijs toegekend aan Bertrand Abraham voor zijn vertaling in het Frans van ‘Op weg naar het einde’ van Gerard Reve (‘En route vers la fin’, Paris: Phébus, 2010). De Prix des Phares du Nord is een tweejaarlijkse prijs voor de beste Franse vertaling van een belangrijk Nederlandstalig werk. De prijs is ingesteld door het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren. De fondsen presenteerden zich onder deze naam, letterlijk ‘de vuurtorens van het noorden’, als eregast op de Salon du Livre 2003 in Parijs. Aan de Prix des Phares du Nord is een bedrag van € 5.000,- verbonden. De eerste winnaar, in 2005, was Philippe Noble, de tweede, in 2007, Annie Kroon en de derde, in 2009, Anita Concas.

Bertrand Abraham (1948) is leraar Franse literatuur en sinds 2001 literair vertaler Nederlands-Frans. Hij studeerde onder anderen bij Roland Barthes en heeft artikelen gepubliceerd in diverse taalkundige tijdschriften en op het web. Behalve genoemde titel van Gerard Reve vertaalde hij werk van onder anderen Gerbrand Bakker, Renate Dorrestein, Douwe Draaisma, Maarten ’t Hart, Frans Kellendonk en Geert Mak.

De Prix des Phares du Nord 2011 zal op 11 januari 2012 worden uitgereikt in Parijs.

(Bron: Persbericht Vlaams Fonds voor de Letteren)

Frank HellemansFout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content