Expositie van Jonas Thys en Marita de Sterck rond gruwelsprookjes en taboes

Maak kennis met de jongedame die haar vieze kikkerbruidegom in stukken snijdt of met de wellustige vrouwenfretter. © Jonas Thys

Vanaf 20 november loopt in het Gentse dr. Guislain-museum ‘Vuil vel’, een tentoonstelling die auteur Marita de Sterck en illustrator Jonas Thys hebben opgezet rond de rauwe, vaak bloederige of aanstootgevende oerversies van onze volkssprookjes.

Vrijdag 20 november opent in het Gentse dr.Guislainmuseum een heel bijzondere tentoonstelling onder de noemer ‘Vuil vel. Sprookjes en taboe’. Marita de Sterck gaat daarin op zoek naar de vaak wrede oerversie van onze volkssprookjes. Ze onderneemt daarbij een poging om te achterhalen hoe primitieve angsten en verwachtingen in deze oerverhalen hebben rondgespookt.

Geen K3-toestanden

Expositie van Jonas Thys en Marita de Sterck rond gruwelsprookjes en taboes
© GF

Marita de Sterck heeft de laatste jaren als jeugdauteur haar schrijvershorizont verlegd. Van opleiding antropologe kent ze de duistere fantasieën die aan de basis liggen van de volkssprookjes die vandaag in een K3-versie vaak de kinderen zoet houden maar die dus oorspronkelijk heel wat erotiek en geweld bevatten.

De Sterck verzamelde onlangs nog in ‘Vuil vel’ (De Bezige Bij) veertig van dergelijke onversneden volksverhalen nadat ze eerder al met ‘Beest in bed’ (De Bezige Bij) het beest in de sprookjesverteller had losgelaten. Of wat dacht u van een jonge koning die een slapende schoonheid verkracht of een moeder die van haar kind soep kookt?


Ruw en rauw

De Sterck peilt samen met illustrator Jonas Thys naar de manier waarop in deze ruwe en rauwe volkssprookjes taboes en heikele thema’s worden omspeeld. Wie dus op zoek gaat naar de echte Assepoester, die kan vanaf 20 november 2015 tot en met 21 februari 2016 terecht in het Gentse dr.Guislainmuseum.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Frank Hellemans

Partner Content