Europese Commissie doet inval bij uitgeverijen digitale boeken

In het boekenjournaal van vandaag toont de Europese Commissie zich strijdvaardig en wordt de Arkprijs 2011 uitgereikt.

Europese Commissie valt binnen bij uitgevers digitale boeken De Europese Commissie viel binnen bij uitgevers van digitale boeken die ze ervan verdachten zich niet aan de Europese antitrustregels gehouden te hebben. Die regels moeten machtsmisbruik, kartelvorming en concurrentiebeperking tegengaan. De Commissie heeft aanwijzingen dat de bedrijven zich schuldig maakten aan kartelvorming of andere handelsbelemmerende zaken. De invallen betekenen wel niet dat de uitgevers op voorhand schuldig bevonden zijn, zegt de Commissie. Het onderzoek gaat door en kan nog een hele tijd duren.

Arkprijs 2011 voor Philippe Van Parijs De 61ste Arkprijs van het Vrije Woord is unaniem toegekend aan de Brusselse hoogleraar Philippe Van Parijs. De initiatiefnemers willen hem hiermee bekronen voor zijn “opbouwende en kritische bijdrage aan het denken over sociale rechtvaardigheid.” Van Parijs doceert naast politieke wetenschappen ook filosofie, aan de universiteit van Harvard en de Université catholique de Louvain (UCL). Zijn publicaties gingen onder meer over wereldsolidariteit, basisinkomen en culturele diversiteit en hij debatteert mee over de hervorming van ons land. Hij volgt Geert Buelens op als laureaat, en zet zich daarmee in de rij waarin onder andere ook Hugo Claus, Tom Lanoye en Marleen Temmerman staan. Herman Teirlinck en het Nieuw Vlaams Tijdschrift bedachten de prijs, als stimulans voor het vrije woord en het vrije denken. De Arkprijs wordt traditioneel uitgereikt op de avond voor Hemelvaartsdag in Galerie De Zwarte Panter in Antwerpen.

Inktaap gaat naar Bernard Dewulf

Na de Librisprijs 2010 kreeg Bernard Dewulf van de jeugdjury nu ook De Inktaap voor zijn ‘Kleine dagen’. Erwin Mortier en Cees Nooteboom, respectievelijk winnaar van de AKO Literatuurprijs 2010 en van De Gouden Uil 2010, moesten de duimen leggen voor de meester van het kleine gebaar. Ironisch genoeg wordt de Librisprijs vanaf dit jaar uitsluitend voorbehouden voor fictief proza van langere adem, lees: voor romans only en niet langer voor kortverhalen of stukjes. Dewulf zou in de huidige constellatie dus geen prijswinnaar meer kunnen geweest zijn. Met De Gouden Uil die voorlopig niet meer vliegt, wordt ook er ook aan een andere formule gedacht voor de toekomstige uitreiking van De Inktaap.

(Bron: persberichten)

Simon Demeulemeester en Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content