Erasmus is wellicht de Verteller in het boek Utopia van Thomas More

© GF

Alles wijst er volgens prof. Jan Van der Stock (KU Leuven) op dat Raphaël Hythlodaeus, de man die in het boek ‘Utopia’ van Thomas More aan de auteur het verhaal vertelt van de ideale samenleving op het eiland Utopia, niemand minder is dan Erasmus.

Dat heeft Van der Stock gezegd tijdens de voorstelling van de tentoonstelling ‘Op zoek naar Utopia’ die dit najaar in het Leuvense M loopt en waarvan hij curator is.

“More was zeer goed bevriend met de in Leuven verblijvende humanist Erasmus en met Pieter Gillis, de Antwerpse stadssecretaris bij wiens thuis het verhaal van Utopia verteld wordt. Erasmus had enkele jaren voordien ‘Lof der Zotheid’ opgedragen aan Thomas More en zorgde er ook voor dat ‘Utopia’ in Leuven gedrukt werd.

Utopia bevat bovendien heel veel ‘Erasmusiaanse’ gedachten zodat het plausibel is om te stellen dat ‘de beuzelaar’ Raphael Hytholodaeus in feite een literaire vermomming is van Erasmus”, aldus hoogleraar Van der Stock (Onderzoeksgroep Kunstwetenschappen).

Thomas More was een Engels humanist, jurist en staatsman die in 1515 als gezant van koning Hendrik VIII van Engeland in Brugge verbleef en in die periode Utopia schreef. Het boekje analyseert in vlijmscherpe bewoordingen de toenmalige samenleving die verziekt is door hebzucht en afgunst en formuleert een utopisch alternatief op een denkbeeldig eiland.

Naar aanleiding van het feit dat het in december 500 jaar geleden in Leuven gedrukt werd, organiseert de vzw KU(N)ST Leuven, een samenwerkingsverband van de stad Leuven en de KU Leuven, dit najaar een stadsbreed project. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content