Eis erfgenamen coverfoto ‘Congo’ afgewezen

De Brusselse rechtbank heeft de eis van de erfgenamen van Etienne Nkazi-A-Kanda-Ndotepelo, de bejaarde man op de coverfoto van het boek ‘Congo, een geschiedenis’ van David Van Reybrouck, afgewezen.

De Brusselse rechtbank heeft de vordering afgewezen die de erfgenamen van Etienne Nkazi-A-Kanda-Ndotepelo hadden ingesteld tegen auteur David Van Reybrouck, fotograaf Stephan Vanfleteren en uitgeverij De Bezige Bij.

De erfgenamen hadden een principiële veroordeling geëist omdat de oude man nooit toestemming zou gegeven hebben om de foto te gebruiken en omdat die foto kwetsend en beledigend zou zijn. De rechtbank is echter van oordeel dat de eisers niet kunnen bewijzen dat ze de erfgenamen of nabestaanden zijn van Etienne Nkazi.

Van Reybrouck zou Etienne Nkazi ontmoet hebben tijdens zijn reis door Congo. Hij zou 125 jaar geweest zijn en een groot deel van de recente Congolese geschiedenis ‘live’ hebben meegemaakt. Kort na zijn overlijden verscheen het boek. Volgens de erfgenamen van de man was hij wel akkoord om gefotografeerd te worden, maar had hij nooit zijn toestemming gegeven om de foto’s te gebruiken, en zeker niet als voorpagina van een boek.

Clichébeeld van arme Afrikaan

Bovendien zou de bewuste foto, minstens in Congolese ogen, beledigend zijn omdat ze het clichébeeld van de arme Afrikaan zou bevestigen.

De advocaat van de auteur, fotograaf Vanfleteren en uitgeverij Bezige Bij voerden daartegen aan dat Etienne Nkazi minstens impliciet zijn toestemming had gegeven. Volgens de verdediging konden de eisers ook niet bewijzen dat ze de wettige erfgenamen waren van Etienne Nkazi.

“Het is dat laatste argument waarop de rechtbank zich nu gebaseerd heeft om onze vordering onontvankelijk te verklaren”, zegt meester Karel Claes, advocaat van de eisers. Die kunnen nog in beroep gaan tegen het vonnis. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content