Eerste Boekhandelsprijs gaat naar romandebutant Jaap Robben

De Nederlandse boekhandelaren lusten wel pap van Jaap Robbens 'Birk'. © YouTube

Bjina vierhonderd Nederlandse boekhandelaren tipten ‘Birk’ van de 30-jarige Jaap Robben als beste roman van het afgelopen jaar.

Amerika heeft zijn National Book Award en Duitsland zijn Friedenpreis, allebei belangrijke prijzen die worden uitgereikt door het verzamelde gild van de boekhandelaren. Waarom zou ook Nederland niet rijp zijn voor een Boekhandelsprijs, dacht initiatiefneemster Gerda Aukes? En zo geschiedde.

Splinternieuwe prijs

Op de betaalsite Boekblad raakte de winnaar van deze nieuwe prijs vandaag bekend. ‘Birk’, het romandebuut van Jaap Robben, kreeg een kwart van de stemmen én won daarmee de eerste editie van deze splinternieuwe Boekhandelsprijs.

Robben geraakte in Vlaanderen bekend met ‘De zuurtjes’, een mengeling van jeugd- en prentenboek over twee broers die nooit lachen. Het haalde de shortlist van De Gouden Uil 2009 voor jeugdliteratuur. Robben was stadsdichter van Nijmegen, theaterauteur en jeugdschrijver.

Eerste Boekhandelsprijs gaat naar romandebutant Jaap Robben
© GF

Familieroman

‘Birk’ is zijn “volwassen” romandebuut en draait rond de gevoelswereld van een 9-jarige jongen die op een verlaten eiland woont en zijn vader Birk verliest. Geleidelijk aan worden de dramatische omstandigheden duidelijk van Birks dood en wordt het beeld van de opgroeiende puber met zijn mama scherp gesteld. Een Duitse en Engelse vertaling van de bekroonde familieroman zijn al onderweg.

Frank Hellemans

Partner Content