Duurste Nederlandse stripboek ooit verkocht voor 6.000 euro

© GF

Bij online veilinghuis en verzamelplatform Catawiki is een stripalbum geveild voor 5.576 euro, meteen het duurste ooit van de hand van een Nederlandse tekenaar. Het album “De Grote Otter” werd in 1947 geschreven en getekend door de Nederlander Hans G. Kresse (1921-1992).

Volgens veilingmeester Jurry Heshusius, stripboekenexpert bij Catawiki gaat het om een bijzonder stripboek. ”Tot nu toe was er slechts 1 exemplaar van dit ‘proefalbum’ bekend. Van dat album ontbrak helaas ook nog eens de omslag. We waren dan ook enorm verrast toen dit album onlangs met omslag bij ons op de veiling werd aangeboden. Niemand wist dat er nog een album bestond. Het album is nooit in de handel verschenen en er bestaan dus alleen 2 proefexemplaren”.

Volgens het veilinghuis was er veel belangstelling en bracht het stripboek dan ook ruim 5 keer meer op dan verwacht. Uiteindelijk trok een Vlaamse bieder aan het langste eind.

Tekenaar Hans G. Kresse

Hans Georg Kresse werd in 1921 in Amsterdam geboren en begon met tekenen op 17-jarige leeftijd. Zijn tekencarrière ging pas echt van start toen hij in 1944 voor de studio van Marten Toonder ging werken. Hier tekende hij verschillende stripseries zoals ‘Tarzan’ en ‘Robby’ die in 1945 verschenen in het dagblad Trouw.

Maar bij het grote publiek beleefde hij zijn grote doorbraak met de strip ‘Eric de Noorman’ die hij vanaf 1946 tekende. In bijna twintig jaar zijn er 67 verhalen in diverse dagbladen verschenen. Daarmee behoort Kresse samen met Marten Toonder (Tom Poes), Piet Wijn (Douwe Dabbert) en Pieter Kuhn (Kapitein Rob) tot de belangrijkste Nederlandse striptekenaars van de 20e eeuw.

Strips stijgen in waarde

Veilingmeester Jeshusius, geeft aan dat bijzondere strips steeds meer waard worden. ”Strips gaan wereldwijd voor steeds hogere bedragen van hand tot hand. Daarbij gaat het altijd om bijzondere exemplaren als een oude eerste druk of een zeldzame uitgave. Zo werden de eerste uitgaven van Batman en Superman afgelopen jaren in Amerika al meerdere keren geveild voor recordopbrengsten van ruim een miljoen dollar.

Eerder dit jaar was er bij Catawiki ook al een recordopbrengst voor het duurste Nederlandstalige stripboek ooit. Toen bracht het album ”De vrolijke avonturen van Doris Dobbel” van de Belgische tekenaar Marc Sleen ruim 16.500 euro op. De recordopbrengsten voor deze stripboeken laten duidelijk zien dat ook de waarde van strips in Europa snel stijgt”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content