Duitse uitgeverij Suhrkamp op zoek naar nieuwe bedrijfsleider

Peter Suhrkamp, stichter van de gelijknamige uitgeverij. © GF

Het heeft jaren gestormd bij Suhrkamp, de grootste literaire uitgeverij van Duitsland maar nu trekt topchef Ulla Unseld-Berkéwicz zich terug uit de dagelijkse leiding.

Cherchez la femme geldt ook voor uitgeverijhuizen. Toen Siegfried Unseld, de flamboyante Suhrkamp-uitgever in 2002 kwam te overlijden, brak er ruzie uit bij de erfgenamen die sindsdien bleef voortwoeden. Spin in het web was Ulla Berkéwicz, tweede vrouw van Unseld, die met stiefzoon Joachim niet door één deur kon. Nu gaf la Berkéwicz te kennen dat ze nog wel in de raad van bestuur blijft zetelen, maar dat ze het dagelijks bestuur uit handen zal geven.

Heks

Dertien jaar geleden wou Joachim Unseld Suhrkamp leiden na de dood van zijn vader maar daar stak Berkéwicz (bijnaam: “de heks”) een stokje voor. Daarop verkocht Unseld junior de helft van zijn aandelen aan een investeerder die vervolgens Berkéwicz uit het zadel wou lichten. Maar Berkéwicz greep naar drastische middelen: het oude Suhrkamp ging in eerste instantie failliet waardoor de aandelen van Unseld & co verwaterden. Vervolgens turnde ze de bedrijfsstructuur om in een naamloze vennootschap met haarzelf aan het roer. De vroegere aandeelhouders kwamen in een minderheidspositie en konden haar dus nog weinig maken.

De befaamde regenbook-pocketreeks van Suhrkamp.
De befaamde regenbook-pocketreeks van Suhrkamp.

Cosmeticareus in boekenbusiness

Ondertussen trok Berkéwicz nieuw geld aan. Cosmeticareus Wella stapte mee in het bedrijf. Nu kan ze dus met gerust gemoed een stapje opzij zetten. Haar opvolger/opvolgster zal op de achtergrond nog altijd wel de hand op de schouder voelen van Berkéwicz die in de raad van bestuur blijft zetelen. De erven Unseld langs de kant van de zoon zijn nu definitief uitgeteld. Tijd dus om terug aandacht te besteden aan de kwaliteitsliteratuur (Peter Handke, Hans Magnus Enzensberger, Cees Nooteboom, David Van Reybrouck), filosofie (Peter Sloterdijk) en geesteswetenschappen (Jürgen Habermas) waar Suhrkamp bekend voor stond, en staat.

Frank Hellemans

Partner Content