Dubbelexpo over eerste Vlaamse homoseksuele auteur Georges Eekhoud

Vanaf 27 juli loopt er een tentoonstelling over Georges Eekhoud, een Antwerpenaar die meer dan 100 jaar geleden in het Frans schreef én daarbij openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit.

Het Letterenhuis en de Antwerpse Erfgoedbibliotheek organiseren vanaf 27 juli een uitgebreide expo over Georges Eekhoud die onder andere inzoomt op zijn homoseksualiteit. Toen Eekhoud in zijn Franstalige roman ‘Escal-Vigor’ (1899) een homoseksuele verhouding tussen een graaf en een jonge boer in beeld bracht, kreeg hij in 1900 prompt een proces aan zijn broek.

Naar huidige begrippen ging het er in ‘Escal-Vigor’ bepaald zedig, zeg maar platonisch aan toe, maar voor de tijdgenoten van Eekhoud (1854-1927) was een roman over een homoseksuele verliefdheid du jamais lu. Het geruchtmakende proces leidde zelfs tot een solidariteitsactie van binnen- en buitenlandse schrijvers. Eekhoud werd uiteindelijk vrijgesproken.

Herenliefde

Uit Eekhouds dagboeken en brieven blijkt dat de getrouwde schrijver niet enkel bekend was met de platonische kant van de herenliefde. Het Antwerpse Letterenhuis focust in zijn expositie over deze eerste Vlaamse homoseksuele auteur op diens persoonlijke leven. Ook Eekhouds anarchistische en pacifistische overtuigingen komen daarbij aan bod.

Oscar Wilde

In de prachtige Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience ligt het accent op Eekhouds uitgebreide literaire en internationale contacten. Er wordt onder andere aandacht besteed aan zijn homoseksueel literair netwerk. Eekhoud onderhield goede relaties met de Nederlandse homoseksuele auteur Jacob Israël de Haan die in zijn roman ‘Pijpelijntjes’ (1904) de eerste Nederlandse roman over herenliefde pleegde. Eekhoud kende ook Oscar Wilde en André Gide. Wilde vloog in 1895 in een Britse cel voor zijn homoseksuele contacten met Bosie en zou er twee jaar later als een gebroken man uit komen.

Homoseksuele geladenheid

Dat de gay literature in de Nederlandstalige letteren ook vroeger al een begrip was, kwam onlangs ter sprake in Bart Slijpers bio over Tachtiger Willem Kloos. Tachtig oogde prachtig mede dankzij een sterke homoseksuele geladenheid. Kloos had een boontje voor Albert Verwey en voor Jacques Perk. Maar Perk ging niet in op Kloos’ avances. (Perk zou in Laroche in de Ardennen nota bene nog aan de praat zijn geraakt met de 24-jarige Oscar Wilde.)

Louis Couperus, Gerard Reve, Gerrit Komrij, Oscar van den Boogaard, Hafid Bouazza en Arthur Japin zijn misschien de bekendste vertegenwoordigers van de Nederlandse gay literature. Het is pas sinds Tom Lanoye en Paul Mennes dat ook in de Vlaamse literatuur schrijvers uit de kast komen. Erwin Mortier en Bart Moeyaert zijn eveneens verre nazaten van Antwerpenaar Eekhoud.

WorldOutgames

De dubbeltentoonstelling over Eekhoud kadert in de worldOutgames dat van 31 juli tot en met 11 augustus iin Antwerpen neerstrijkt. Dit internationaal sportevenement wordt georganiseerd vanuit de holebi-gemeenschap, maar staat open voor iedereen, ongeacht voorkeur. Naast het sportieve luik is er ook een cultuurfestival met expo’s, theater, party’s en de Antwerp Pride.

Frank Hellemans

‘Georges Eekhoud: literatuur & engagement’ in het Antwerpse Letterenhuis én de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, vanaf 27 juli tot 25 augustus (van dinsdag tem zondag – maandag gesloten)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content