Drink eens een kopje lekkere Kafkao of eet een groene Shakespear

Franz Kafka wordt in Kjelstrups food art verbasterd tot Franz Kafkao. © Instagram

De Noor Christian Kjelstrup maakt furore met een knap staaltje zogenaamde food art: 100 portretten van klassieke schrijvers met een culinaire twist in hun naam die je kan opeten, of drinken.

Dat je in Shakespeare’s naam een peer herkent en hem dus als Shakespear portretteert, ligt voor de hand. Maar wat de Noor Christian Kjelstrup doet met Franz Kafka in een kopje warme cacao – en die daardoor Kafkao wordt – of met de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en een busseltje verse koriander – die het zo tot Hans Christian Coriandersen schopt – is meer dan goed gevonden.

Eetbare schrijvers

Sprookjesschrijver Andersen wordt dankzij koriander Coriandersen.
Sprookjesschrijver Andersen wordt dankzij koriander Coriandersen.© Instagram

Voorlopig is Kjelstrups portrettengalerij alleen in Noorse versie te bewonderen maar het zal alllicht niet lang duren voordat ‘Uroens Kokebok’, zoals het origineel heet, ook in het Engels of het Nederlands zal kunnen worden gedegusteerd.

Kjelstrup kwam naar eigen zeggen op het idee om bekende schrijvers door de gehaktmolen te halen toen hij aan het koken was en de contouren van de Portugese schrijver Fernando Pessoa hem vanuit het bakvet aangrijnsden. Hij zette het kiekje op Facebook en begon te knutselen aan een Toastoy, een portret van Leo Tolstoj’s gezicht, gemaakt met stukken toastbrood.

Smakelijke literatuur

Shakespear uit echte peren vervaardigd, tot en met de kraag van zijn hemd.
Shakespear uit echte peren vervaardigd, tot en met de kraag van zijn hemd.© Instagram

Hij heeft nu dus 100 portretten verzameld die aan eten of drinken refereren, ook in de naamgeving: van Fjodor Pestojevski – Dostojevski gemaakt met pestosaus – tot Alexander Solzjepizzyn – Solzjenitsin uit pizza vervaardigd.

Portret van Dostojevski met pestosaus wordt Pestojevski.
Portret van Dostojevski met pestosaus wordt Pestojevski.© Instagram

Literatuur kan ook smakelijk zijn.

Partner Content