Don Quichote is meest aangrijpende literaire hoofdpersonage

Volgens de resultaten van de Europa-lijst, een enquête die het Duitse Goethe-Institut in 24 talen en in 30 landen in en om Europa heeft gehouden, is Don Quichote de meest aansprekende literaire held.

Meer dan 22.000 mensen hebben online hun stem uitgebracht: Leonardo da Vinci is de belangrijkste Europese kunstenaar, het meest tot de verbeelding sprekende personage in de Europese literatuur is Don Quichote en de belangrijkste bijdrage van Europa aan de wereldcultuur is de democratie. Dat zijn de resultaten van de Europa-lijst, een enquête die het Goethe-Institut in 30 landen in en om Europa heeft gehouden. In de komende weken zullen kunstenaars en intellectuelen zoals Umberto Eco, Terezia Mora en Slavoj ´i¸ek hun commentaar geven op de resultaten en hun eigen Europese cultuurcanon bekendmaken.

Op de vraag naar de meest aangrijpende literaire figuur staat Cervantes’ antiheld Don Quichot met 8% van de antwoorden op de eerste plaats in de Europa-lijst. In de Baltische staten is er een voorliefde voor helden uit de kindertijd: de Esten noemden het vaakst Pippi Langkous en de Letten Winnie de Poeh.

Als belangrijkste Europese kunstenaar kwam Leonardo da Vinci (25%) uit de bus en Picasso als tweede (11%). Ook de Spanjaarden verkozen de Italiaan da Vinci als eerste. Als belangrijkste Nederlandse kunstenaar ziet men in Europa Vincent van Gogh, de Nederlanders zelf kozen Rembrandt.

Fransen verkiezen Brandenburger Tor boven Eiffeltoren

Op de vraag naar het belangrijkste bouwwerk van Europa antwoordden de deelnemers heel verschillend, afhankelijk van hun nationaliteit: in het eindresultaat staat de Eiffeltoren weliswaar bovenaan (25%), maar voor de meerderheid van de Grieken is de Akropolis het belangrijkst. De Italianen vinden het Colosseum het belangrijkst, de Fransen echter de Brandenburger Tor.

Angela Merkel belangrijkste Europese politicus

De eerste plaatsen in de ranglijst van de belangrijkste Europese politici worden ingenomen door Angela Merkel met 18% en Winston Churchill met 14%. In de uitslag, uitgesplitst naar nationaliteit, staat Merkel aan de top naar het oordeel van de deelnemers uit de Oost-Europese landen, met uitzondering van Tsjechië en Hongarije; ook de deelnemers uit de Europese buurlanden kozen haar als eerste. Naar het oordeel van de Duitsers ligt Merkel (15%) net voor Willy Brandt (14%). Churchill daarentegen staat op de eerste plaats naar het oordeel van de overige Europese landen – met twee uitzonderingen: de Fransen noemden het meest de Gaulle (20%), de Turken Atatürk (10%).

Belgische keuken pas tiende

Het beste eten vind je volgens de mening van de geënquêteerden in Italië. De deelnemers uit enkele landen vinden hun eigen keuken echter beter – de meerderheid van de Portugezen, Spanjaarden, Fransen en Grieken eet liever thuis. De Belgische keuken haalt de tiende plaats.

Het doel van dit initiatief was de discussie over een Europese identiteit nieuw leven in te blazen. De resultaten van de online enquête, waaraan gedurende acht weken 22.235 mensen in en om Europa hebben deelgenomen, worden door prominente Europese persoonlijkheden becommentarieerd. Zo zal David Van Reybrouck binnenkort in ‘Mo-magazine’, Vlaamse mediapartner van deze Europese enquête, zijn kritisch licht laten schijnen over het concept van de Europese identiteit.

(Bron:persbericht Goethe-Institut) FH


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content