‘Dier, bovendier’ van Frank Westerman wordt verfilmd

In het boekenjournaal van vandaag: de verfilming van een non-fictieboek, een succesvol Mind The Book en een Belgisch cultuurbeleid.

Verfilming voor Frank Westermans ‘Dier, bovendier’

Het nieuwste boek van Frank Westerman, ‘Dier, bovendier’ wordt verfilmd. Producent Pieter van Huystee kocht daarvoor de filmrechten van Uitgeverij Atlas. In ‘Dier, bovendier’ maakt Westerman aan de hand van het mythische Lippizanerpaardenras een tijdreis langs de grote tragedies van de 20e eeuw. Pieter van Huystee wil samen met een Nederlandse en een buitenlandse omroep een documentaire van 90 minuten maken, die op televisie en in de bioscoop vertoond zal worden. In het buitenland is veel belangstelling voor het boek van Westerman: er staan momenteel vertalingen in het Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Kroatisch en Sloveens op stapel.

Eerste editie van Mind the Book lokt 5.000 bezoekers Mind The Book, het nieuwe literaire festival dat de opvolger is van Het Andere Boek, verleidde afgelopen weekend 5.000 bezoekers om naar de Antwerpse deSingel af te zakken. Coördinator Geert Briers noemt die opkomst een gigantisch succes. De grootste publiekstrekkers waren zaterdag de Britse journalist en Midden-Oostenkenner Robert Fisk en Fawzia Koofi, die als eerste vrouw de vicevoorzitster van het Afghaanse parlement werd – zij boeiden drie uur lang bijna duizend toehoorders. Zondag bracht de Italiaanse auteur Umberto Eco zevenhonderd man op de been voor zijn lezing. Ingrid Betancourt sprak vrijdag voor 550 bezoekers over haar zes jaar lange gijzeling door de Colombiaanse rebellenbeweging Farc. Op het festival, dat het engagement van schrijvers en denkers en hun kritische bevraging van de maatschappij centraal stelt, waren naast debatten en gesprekken veel boekenstands. Blikvanger was zeker ook de Espresso Book Machine, van uitgever Jason Epstein. Die machine drukt en bindt uw boek, dat u kiest uit een databank van bijna 3 miljoen boeken, terwijl u wacht. Mind The Book is een samenwerkingsproject van de Gentse Vooruit en de Antwerpse deSingel. Volgend jaar ontvangt Gent.

Het Literaire Pleidooi herstelt Filip de Pillecyn in ere In het Letterenhuis in Antwerpen werd opnieuw gepleit voor literair eerherstel. Het Letterenhuis, deBuren en het Letterkundig Museum willen met hun Literaire Pleidooi enkele Nederlandse en Vlaamse auteurs die geen plaats kregen in Het Pantheon, de lijst van honderd schrijvers die volgens het Letterkundig Museum de geschiedenis van de Nederlandse letteren schreven, alsnog een ereplaats toekennen. Deze keer maakten Filip de Pillecyn en Willem Brakman kans op rehabilitatie. Na een vurig pleidooi van Kris Humbeeck en Matthijs de Ridder beslisten rechter Philip Freriks en het publiek dat de Pillecyn zijn plaats verdient in de eregalerij. Daarmee krijgt de in 1962 overleden auteur een gelegenheidstentoonstelling in het Letterkundig Museum in Den Haag. Naast foto’s, reclamemateriaal en een beschreven visitekaartje, zijn ook diverse brieven van de schrijver aan onder meer zijn uitgever De Wereldbibliotheek en de redactie van Groot Nederland en een door de Pillecyn zelf ingevuld formulier met bio- en bibliografische gegevens te bekijken.

Het Literaire Pleidooi schrijft ook een wedstrijd uit. Wie in maximaal 200 woorden een schrijver voordraagt die zou moeten worden opgenomen in Het Pantheon, maakt kans op een retourticket Vlaanderen-Den Haag voor twee personen, toegangstickets voor het Letterkundig Museum in Den Haag en voor het Letterenhuis in Antwerpen, én een mooi boekenpakket. Op 7 april pleiten Hans van den Bergh (publicist) en Anton Korteweg (voormalig directeur Letterkundig Museum) voor J.A. Dèr Mouw. Piet Piryns (Knack) en Delphine Lecompte (dichteres) verdedigen de postume eer van Herman de Coninck.

Erwin Mortier wil meer Belgisch Cultuurbeleid In een opiniestuk in De Morgen bepleit auteur en Ako-winnaar Erwin Mortier “de oprichting van een federaal cultureel niveau in het België van de toekomst.” Daarmee wil Mortier dat er naast het bestaande regionale Vlaamse cultuurbeleid ook een federale, Belgische culturele politiek komt. Volgens hem maakt dat een dynamischer beleid van de nationale culturele instellingen mogelijk, en kan België zo een coherente cultuurpolitiek vormen. Voorbeelden zijn de Duitse Goethe-huizen en de Spaanse Cervantes-instituten. Vanuit politieke hoek krijgt Mortier steun, hoewel hij klaagde dat het bij schouderklopjes blijft. Tegenwind komt er van de N-VA, die vindt dat dit de geschiedenis kunstmatig terugschroeven is. Onder andere Caroline Gennez (SP.A), Karel De Gucht (Open VLD) en Rik Torfs (CD&V) zijn het idee daarentegen wel genegen. Torfs benadrukt dat de federalisering van België weliswaar begon met cultuur, maar dat er toch iets bestaat als Belgische cultuur.

Che verliest reisgenoot uit ‘Motorcycle Diaries’
De Argentijnse biochemicus Alberto Granado, die met Ernesto ‘Che’ Guevara in de jaren ’50 door verschillende Latijns-Amerikaanse landen reisde met een motorfiets, is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden in Havana. Het stoffelijke overschot van Granado kon zaterdag in een crematorium in Havana gegroet worden. Later wordt het gecremeerd en – naar zijn eigen wil – uitgestrooid in Argentinië, Cuba en Venezuela. Granado droeg volgens Havana bij tot de vorming van vele gezondheidswerkers en genetici. In ‘Motorcycle Diaries’ is “El Petiso” of “de kleine”, zoals Che Guevara hem noemde, te zien op zijn reis door Latijns-Amerika met Che Guevara. Over zijn vriendschap met Che Guevara zei Granado: “We redeneerden bijna altijd op vrijwel dezelfde manier. We leken nog het meest op elkaar in onze reactie op wat ons niet beviel.”

Maastricht Antiquarian Book & Print Fair op 18 en 19 maart In het eerste weekend van The European Fine Art Foundation (TEFAF) wordt op vrijdag 18 en zaterdag 19 maart 2011, de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) gehouden. Ongeveer dertig handelaren uit binnen- en buitenland laten er het beste uit hun collectie antiquarische boeken en prenten zien. Voor de vierde keer is de gotische Sint Janskerk aan het Vrijthof het decor van deze antiquarenbeurs. Elke handelaar brengt zijn specialiteit mee: bibliofilie, topografie, kunst, toegepaste kunst, prentkunst (oud en hedendaags), fotografie en devotionalia. Dit jaar ook een nieuwigheid met exposanten die gespecialiseerd zijn in kunst, fotografie en architectuur uit de avant-gardeperiode. De organisaties stipt alvast drie hoogtepunten aan: uitgevershuis Moleiro uit Barcelona, gespecialiseerd in het in facsimiledruk uitvoeren van uiterst zeldzame, verluchte handschriften, antiquariaat Forum uit ’t Goy met een handgeschreven en -getekend en ingekleurde recepten- en kookboek van de hand van Abraham de Bous uit 1611 en antiquariaat Frederik Muller uit Friesland die de ‘Composite Atlas Russicus’ meeneemt. Dat is de eerste atlas van het Russische Rijk en werd in 1745 in opdracht van tsaar Peter de Grote gemaakt.

(Bron: persberichten)

Simon Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content