Dick Bruna stopte 2 jaar geleden al met ‘Nijntje’

© EPA (via Belga)

Toen Bruna twee jaar geleden 85 werd, hing hij zijn tekenpenseel – en Nijntje – voorgoed aan de wilgen. Er komt wel nog een ‘Nijntje’-musical volgend voorjaar wanneer Bruna’s beroemde konijntje 60 wordt.

‘Nijntje (59) met brugpensioen’ koppen de media vandaag maar Nijntje was al twee jaar met pensioen, zo vertelt Marja Kerkhof, uitgever van de Bruna-boeken, vandaag aan de redactie van de betaalsite ‘Boekblad’: ‘ Het is eerder nieuws dat hij tot twee jaar geleden nog wel tekende.’

Sterk merk

Toch kan ze er mee lachen dat nieuws van twee jaar oud – op z’n 85ste stopte Bruna dus definitief met het tekenen van ‘Nijntje’ – weer wordt opgewarmd. Voor haar en de nu bijna 87-jarige Bruna is het daarenboven de ideale gelegenheid om het sterke merk ‘Nijntje’ weer onder de aandacht te brengen. Want ook al is Bruna in 2012 gestopt met tekenen, de merchandising van het wereldberoemde konijntje draait overuren.

Volgend jaar wordt Nijn immers 60 en dat is het sein voor een vloed van nieuwe Nijntje-activiteiten. Meest opvallend is allicht de musical ‘Nijntje’ die in februari 2015 in première zou gaan. Ook de Ronde van Frankrijk, die volgend jaar van start gaat in Bruna’s hometown Utrecht, zal die dag in het teken van Nijntje staan.

Kwakkel

Kerkhof geeft nog mee dat een stagiaire van het Dick Bruna-huis in Utrecht de kwakkel als zou Bruna nu definitief met tekenen zijn gestopt de wereld heeft in gestuurd en dat de Utrechtse regionale televisie met die canard vervolgens aan de slag is gegaan.

Frank Hellemans

Partner Content