Diamanten Kogel voor Almar Otten

In het Antwerpse Rubenshuis kreeg de Nederlandse auteur Almar Otten gisteravond de Diamanten Kogel 2012 voor het beste Nederlandstalige spannende boek.

Bekroond werd ‘Blauw goud’. Otten schreef eerder al een paar politieromans en een historische thriller. Als inspiratiebronnen vermeldde Almar Otten onder meer de Vlamingen Pieter Aspe en Jef Geeraerts.

Almar Otten schreef met ‘Blauw goud’ een veelzijdige historische thriller die begint met een middeleeuws getijdenboek, maar ook over kapitalisme en communisme gaat. De jury noemde de roman van Otten een tijdscapsule, een thriller met vaart en bovendien stijlvol geschreven. Otten stond twee jaar geleden al op shortlist van de Diamanten Kogel.

118 inzendingen
De winnaar kreeg traditiegetrouw een boksbeugel van edelmetaal en diamant. Het gaat om een origineel werk van kunstenaar Wim Delvoye. Ter gelegenheid van de uitreiking verscheen ‘Ruw & hard, geslepen & begeerlijk. 10 jaar briljante misdaadliteratuur in al haar facetten’. Het boek van zowat 150 pagina’s bevat bijdragen van en over alle bekroonden, onder wie Jef Geeraerts, Bob Mendes en Bavo Dhooge.

Op de lijst van de vijf genomineerden, onder hen twee Vlamingen,stonden naast de laureaat dit jaar ‘Hof van Assisen’ van Louis van Dievel, ‘De mayonaisemoorden’ van Enckels & Dewit, ‘De vuile bom’ van Aad van den Heuvel, en ‘De vriend’ van Charles den Tex. De jury onder voorzitterschap van Henri-Floris Jespers kreeg in totaal 118 spannende boeken te lezen. Alle verschenen tussen juni 2011 en juli 2012.

Van Dievel wordt verfilmd
‘De mayonaisemoorden’ is het thrillerdebuut van de Limburgers Ludo Enckels en Jos Dewit. Het eerste boek uit een geplande reeks van tien rond speurder Kareem Zeiz. ‘De vuile bom’ van de Nederlandse journalist Aad van den Heuvel draait rond plannen van de taliban om een radioactieve bom op Nederland te gooien. Met ‘De vriend’ van Charles den Tex belanden we in een afluistercel van de Amsterdamse recherche. Emma Welker vertaalt wat een groepje Kroaten vertellen en herkent de stem van haar vriend die blijkbaar mee een aanslag plant. ‘Hof van Assisen’ van Louis van Dievel gaat over een man die beschuldigd wordt van moord op een Antwerps hoertje en voor een volksjury moet verschijnen. Intussen werd bekend dat de roman die in november de Knack Hercule Poirotprijs kreeg voor de beste Vlaamse misdaadroman verfilmd wordt als televisieserie. Gert Embrechts, bekend van ‘Allez Eddy’, werkt aan het scenario. De roman is aan een zesde druk toe en er zijn meer dan 17.000 exemplaren van verkocht. De streefdatum voor de televisiereeks is eind 2014.

10 jaar Diamanten Kogel
De eerste Diamanten Kogel werd uitgereikt in 2002 op initiatief van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs en misdaadschrijver Bob Mendes. Hij mocht de prijs drie jaar later zelf in ontvangst nemen. Na Benny Baudewyns en Jef Geeraerts. De eerste jaren was de Diamanten Kogel gereserveerd voor het spannendste en beste Vlaamse misdaadboek. Vanaf 2004 mochten ook Nederlandse auteurs meedoen. Daarmee is de Diamanten Kogel zowat de tegenhanger van de Nederlandse Gouden Strop. De Hercule Poirotprijs die in november voor de vijftiende keer werd uitgereikt, bekroont uitsluitend Vlaamse misdaadschrijvers. Die prijs is een initiatief van Knack en Roularta Media Group. De Diamanten Kogel bekroonde tot nu toe zes Vlamingen en vijf Nederlanders. Sinds de prijs zowel naar Vlaanderen als Nederland gaat is de stand 4-4.

Fred Braeckman

Almar Otten, Blauw goud, Sijthoff, 334p., 19,95 euro, ISBN 978 90 218 0630 3

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content