Debutant Dehouck wint Gouden Strop

Bram Dehouck wint met zijn thrillerdebuut ‘De minzame moordenaar’ al meteen de Gouden Strop voor beste en spannendste Nederlandstalige roman.

Juni is traditioneel de maand van het spannende boek, in Nederland en Vlaanderen. De Nederlandse Gouden Strop die op 1 juni werd uitgereikt, is het equivalent van de Knack Hercule Poirotprijs die op 18 juni in Brugge zijn beslag kent. Frappant hoe die Gouden Strop dit jaar naar een Vlaamse debutant ging die zowel in Noord als Zuid tot nu toe een grote onbekende was.

Bram Dehouck was zelf verbaasd dat hij met ‘De minzame moordenaar’, zijn thrillerdebuut, al meteen de hoofdvogel afschoot. Naast de 10.000 euro voor spannendste Nederlandstalige roman kreeg hij ook nog eens de debuutprijs in dezelfde categorie. Hij had in eerste instantie vooral op de 1.000 euro van deze beginnersprijs gehoopt.

Dehoucks roman is geen klassieke whodunnit maar eerder een sfeerscheppend, psychologiserend misdaadonderzoek tegen de achtergrond van het Ieper van de Eerste Wereldoorlog. Dehouck focust op de manier waarop het hoofdpersonage, een agent, zich ontwikkelt tot een serial killer.

Ook opvallend was dat Hans Declercq, de tweede Vlaamse genomineerde voor De Gouden Strop, evenals winnaar Dehouck bij uitgeverij Van Halewyck zijn thriller ‘Hoe zwart is de duivel?’ publiceerde. Niet alleen Manteau en Houtekiet maar ook Van Halewyck begint zich dus te profileren op de lucratieve markt van het spannende boek.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content