De Slegte in Antwerpen verwerft onbekend manuscript Louis Paul Boon

De Antwerpse boekhandel De Slegte heeft een tot op heden onbekend handschrift van de roman “Mijn kleine oorlog” van Louis Paul Boon verworven.

Het manuscript kan volgens Boonkenner Kris Humbeeck “meer licht werpen op de ontstaansgeschiedenis van het boek, een van Boons meest gelezen werken”.

Het valt vanaf zaterdag 10 maart een week lang gratis te bekijken bij De Slegte op de Wapper in Antwerpen. Nadien verhuizen fragmenten ervan naar het Stedelijk Museum ’t Gasthuys in Aalst, waar ze tijdelijk een plaats krijgen in de tentoonstelling “Boon!2012” waarvoor wij 15 duotickets weggeven.

Het werk van 52 bladzijden is een mix van op bladen geplakte knipsels, toegevoegde tekst in typoscript en uitvoerige correcties en toevoegingen in het handschrift van de auteur.

Ingewikkelde ontstaansgeschiedenis

De ontstaansgeschiedenis van het uiteindelijke boek is erg complex. In het laatste bezettingsjaar van WO II schreef Boon een reeks notities bij het dagelijkse leven tijdens de oorlog, die hij verwerkte tot stukjes die verschenen in het weekblad Zondagspost. Nadien stelde hij er een boek mee samen.

Het teruggevonden manuscript bevat 16 van de 31 hoofdstukken van het boek. “Wellicht gaat het hier om het manuscript dat Boon in 1946 aan Uitgeverij Het Kompas/Veen stuurde, de firma die het in eerste instantie zou uitgeven”, vermoedt Humbeeck, tevens curator van “Boon!2012”. “Uiteindelijk ging dat niet door en verscheen het boekje bij Boons eerste uitgever Manteau. Ik hoop dat we dit manuscript binnenkort aan een verdere tekstanalyse kunnen onderwerpen, dan krijgen we hierover meer duidelijkheid.” (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content