De drie boekentips van Siegfried Bracke: ‘Drie keer moeten lezen om het helemaal te begrijpen’

Siegfried Bracke
Simon Demeulemeester & Ewald Pironet

We leven in politiek complexe en verwarrende tijden. Daarom vroeg Knack aan 30 bevoorrechte waarnemers suggesties voor boeken die licht in de duisternis kunnen brengen. Vandaag: Siegfried Bracke (N-VA), ex-Kamervoorzitter.

Meer boekentips voor deze zomer vindt u op knack.be/boekentips.

The Wisdom of Crowds (James Surowiecki, 2004)

Als mensen met veel zijn, als ze divers zijn én ook nog eens helemaal vrij, dan is hun oordeel altijd beter dan dat van een groepje bollebozen. Dat klopt als het gaat over het schatten van het gewicht van een os (daarmee begint het boek), maar het klopt ook als het over ingewikkelde vragen gaat: waarom is er zo veel rommel in de media? Om maar iets te zeggen. En bovenal: Surowiecki is een begenadigd verteller.

De drie boekentips van Siegfried Bracke: 'Drie keer moeten lezen om het helemaal te begrijpen'
© GF

The Art of War (Sun Tzu, 5e eeuw voor Christus)

Dit heb ik lang geleden cadeau gekregen van een ceo van een groot bedrijf. Hij zei: ‘Lees dat grondig, dan moet ge al die andere rommel niet meer lezen.’ Hij had gelijk. Ik heb het wel twee-drie keer moeten lezen om het helemaal te begrijpen, maar met zo’n dun boekje kan dat. Drie boodschappen (maar er zijn er veel meer): probeer zo weinig mogelijk oorlog te voeren, denk vooral ook vanuit het standpunt van de tegenstrever en – uiteraard! – informatie is macht.

De drie boekentips van Siegfried Bracke: 'Drie keer moeten lezen om het helemaal te begrijpen'
© GF

De Onderpastoor (Louis Van Dievel, 2019)

Toevallig het laatste boek dat ik heb gelezen. Het leren gaat altijd door… Prachtig verhaal over het Vlaanderen van de late jaren 1960. Geschreven na grondige studie en dus ‘gebaseerd op ware feiten’. De Grote Thema’s, maar (hier letterlijk) onder de kerktoren. Macht, bedrog, gezichtsvernauwing, heerschappij, verlies: het zit er allemaal in.

De drie boekentips van Siegfried Bracke: 'Drie keer moeten lezen om het helemaal te begrijpen'
© GF

Partner Content