David Van Reybrouck: ‘Zonder bezielde boekhandels schrijven wij in het ijle’

David Van Reybrouck schreef met 'Congo' hét boek van de afgelopen 5 jaar en zette daarmee de literaire non-fictie in Vlaanderen op de kaart. © BELGA

Op zijn Facebookpagina roemt David Van Reybrouck, schrijver van het Boekenweekessay dit jaar, het engagement van de boekhandelaar zonder wiens onverdroten inzet schrijvers het wel kunnen schudden.

Op zijn persoonlijke Facebookpagina maakte David Van Reybrouck onder de hoofding ‘Wat ik echt geleerd heb van de Boekenweek’ een opgemerkte posting aan het adres van de boekhandelaars die minstens even belangrijk zijn in de creatieve ketting van de boekenproductie als de schrijvers zelf.

Koppige dwarsdenkers

David van Reybrouck
David van Reybrouck© /

“De literatuur moet het hebben van individuen, koppige dwarsdenkers, volk dat er tegen heug en meug in gelooft en zijn ziel en zaligheid in het boek legt. Welnu, die individuen zijn lang niet enkel schrijvers. Het zijn ook al die mensen die lange dagen maken in een moeilijke branche, die inkopen en displays maken, die klanten adviseren en enthousiasme delen, die zwaar investeren en afbetalen en die ’s avonds in bed, als het werk voorbij is, het nieuwste boek van deze of gene auteur openslaan.”

Het lijkt vanzelfsprekend wat Van Reybrouck hier neerpent, maar het wordt vaak vergeten door minder bevlogen auteurs – of mensen uit het boekenvak – dan Van Reybrouck. Van Reybrouck blikt op Facebook terug op de afgelopen week in Nederland waar hij het hele land doorkruiste om ‘Zink’, zijn Boekenweekessay, te promoten. De 50.000 exemplaren van ‘Zink’ gingen – tegen een spotprijs van 2,50 euro – als zoete broodjes over de toonbank. Het essay prijkt dan ook heel toepasselijk op nummer 1 in de Nederlandse Bestseller60-hitparade van afgelopen week.

Bezielde boekhandels

Momenteel loopt de Boekenweek in Vlaanderen en ook hier signaleren Vlaamse boekhandelaars op de betaalsite van Boekblad dat Van Reybroucks essay – eerder dan ‘Broer’, de geschenknovelle van Esther Gerritsen – loopt als een trein.

Van Reybrouck is dus lyrisch over de onvervangbare rol van de boekhandelaar en gelijk heeft ie: “Het is waar: zonder onze boeken kunnen hun winkels niet draaien, maar zonder hun bezielde boekhandels schrijven wij in het ijle.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content