Dagboek van 83-jarige Nederlandse debutant Hendrik Groen is culthit

© GF

‘Pogingen iets van het leven te maken’ van de bejaarde debutant Hendrik Groen is anderhalve maand na verschijnen al aan zijn derde druk toe. Een leesclub van uitsluitend 80-jarigen buigt zich binnenkort over de relevantie ervan.

Nederland loopt storm voor ‘Pogingen iets van het leven te maken’, een als roman verpakt dagboek waarin Hendrik Groen (°1929) in korte stukjes ironisch zijn licht laat schijnen over het reilen en zeilen in een bejaardentehuis.

Oudste leesclub van Nederland

De dagboekfragmenten waarin Groen opkomt voor de waardigheid van de bejaarde verschenen oorspronkelijk online op de literaire site Torpedo Magazine en trokken zo de aandacht van uitgeverij Meulenhoff die er een roman van maakte maar eigenlijk gaat het dus om dagboekfragmenten. Bij wijze van PR-stunt, geeft Meulenhoff nu 30 gratis exemplaren weg aan een verzorgingstehuis in Amsterdam waar een leesclub van bejaarden – de gemiddelde leeftijd van de deelnemers bedraagt 86 jaar, aldus ‘Boekblad’ – zich op 19 augustus onder deskundige begeleiding over het boek gaat buigen.

‘Oud is in. Tenminste er zijn films, boeken, documentaires en krantenartikelen over oude mensen te over. In ons dagelijks leven merken we niet veel van die extra aandacht, integendeel. Er is minder geld en minder zorg dan een paar jaar geleden.’ De toon van Groens columnachtige stukjes is licht maatschappijkritisch en vaak ook humoristisch. Athenaeum Boekhandel zette de eerste 4 dagboekstukjes bij wijze van smaakmaker op zijn site.

Goede kok

Zonder echt sjagrijnig te zijn neemt de verteller de hele bejaardenindustrie op de hak en breekt hij een lans voor een no-nonsense benadering van de oude dag: ‘Als ik de jackpot win, koop ik een privébejaardenhuis voor mijzelf en mijn vrienden. Er zal geen directie, portier of raad van toezicht zijn. Geen human resource manager, accountant of hoofd huishoudelijke dienst. Geen regels, geen statuten, geen reglementen. Dat alles scheelt bakken geld en een hoop gezeur. Er is wel plaats voor gezond verstand, vriendelijk personeel en een goede kok op afroep, voor als we geen zin hebben om zelf te koken in onze mooie keuken. Een huis met ruime, lichte kamers waar je een poes of hond of kerstboom mag houden als je dat zo nodig wilt. Simpel toch eigenlijk. Blijf dromen, Hendrik.’

Ondertussen is nog altijd niet duidelijk wie er schuil gaat achter de auteursnaam Groen maar dat Groen wel degelijk een pseudoniem is, wou Meulenhoff wel al meegeven.

Hendrik Groen, ‘Pogingen iets van het leven te maken’, Meulenhoff, 328 blz., 18,95 euro

Frank Hellemans

Partner Content