Cutting Edge Award voor Johan de Boose

‘Bloedgetuigen’ van Johan de Boose en de klassieker ‘Oorlog met de salamanders’ van Karel Capek vielen in de (literaire) prijzen.

Terwijl Johan de Boose voor zijn roman ‘Bloedgetuigen’ de literaire Cutting Edge Award kreeg, reikte boekhandel De Groene Waterman zijn literaire prijs uit aan een klassieker uit het sf-genre uit 1936.

Oost-Europa troef! Iin ‘Bloedgetuigen‘ staat het Leningrad van de Tweede Oorlog centraal waar oostfronters en communisten met elkaar worden geconfronteerd, terwijl ‘Oorlog met de salamanders’ van de Tsjech Capek nog voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog waarschuwde voor totalitaire ideologieën.

De Boose schreef met ‘Bloedgetuigen’ een opvallende roman die de krankzinnige twintigste eeuw en dan vooral de waanzin van het nazisme en communisme op de korrel neemt. De Boose won met deze pil ook al de Halewijn-prijs en staat op de longlist voor de Gouden Boekenuil die in mei wordt uitgereikt.

Capek is een van de bekendste sf-schrijvers die ooit furore maakte met ‘Oorlog met de salamanders’. Volgens de jury van de Groene Waterman Prijs heeft dit boek (in een nieuwe vertaling) vandaag meer dan ooit zijn relevantie behouden. Het waarschuwde immers al lin 1936 voor een dolgedraaid kapitalisme dat roofbouw pleegt op mens én natuur.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content