Correspondentie WF Hermans en Gust Gils boven water

In het nieuwste nummer van ‘Zuurvrij’ vertelt Willem Otterspeer over de meer dan 60 brieven die Hermans aan Gils verstuurde.

“Het is een feit dat de briefwisseling tussen Hermans en Gils een van de boeiendste uit het hele Hermans-archief is”, aldus Willem Otterspeer in ‘Zuurvrij’. Enkele voorbeelden en illustraties geven de Hermans-biograaf meer dan gelijk.

Gust Gils (1924-2002) was één van die experimentele Vlaamse auteurs die na hun dood vlug vergeten werden. Blijkt nu dat Gils, bekend voor zijn tegendraadse gedichten en dito ‘paraproza’, van 1955 tot 1973 met Willem Frederik Hermans (1924-2002) correspondeerde.

Otterspeer, die in de laatste lijn zit voor het voltooien van zijn lang verwachte Hermans-biografie, vertelt in het juni-nummer van ‘Zuurvrij’, het huisorgaan van het Antwerpse Letterenhuis, hoe Hermans in meer dan zestig soms zeer lange brieven ingaat op alles wat hem op dat moment bezig houdt: van erotische avonturen tot experimenten met drugs.

Hermans en Gils, zo blijkt, verstonden elkaar vooral waar het literair-surrealistische experimenten betrof. Foto’s tonen hoe Hermans graag originele collages maakte die het postpakket naar ‘de goede Gust’ tot een soort van ready made omtoverde. Toch was de nuchtere Hermans niet mals voor de nogal zweverige, filosofische Gils.

En als Gils afkomt met een vraag voor solidariteit voor een literaire manifestatie in januari 1968 die het bestaan van heuse censuur aan de kaak moet stellen en waar Jan Emiel Daele en Herman Claeys de promotoren van waren, geeft Hermans niet thuis. Hij typeerde Daele en Claeys in een antwoordbrief als ‘literaire simulanten’ en voegt er sarcastisch aan toe dat hij een vreugdedansje zou maken bij hun publieke verbranding: “Mocht het zo ver komen dat Claeys en Daele op de Grote Markt te Brussel als toverheks worden verbrand, wees zo goed het mij bijtijds te berichten, zodat ik een in eigen tuin gesprokkelde takkenbos kan bijdragen aan de feestvreugde.”

Frank Hellemans

‘Zuurvrij 22’ (juni 2012), halfjaarlijkse berichten uit het Letterenhuis, 6 euro (het nummer bevat ook een Hendrik Conscience-special nav diens 200ste verjaardag)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content