Cartoonist GAL maakte postzegel voor eeuwfeest Emile Verhaeren

Cartoonist GAL verwerkte een gedicht van Verhaeren in zijn gezicht én snor. © GF

Het is dit jaar in november 100 jaar geleden dat de Franstalige Belgische schrijver tijdens een dom treinongeval overleed. Bij wijze van eerbetoon maakte GAL een Verhaeren-postzegel waarmee de talrijke hommages in maart worden opgestart.

Emile Verhaeren overleed op 27 november 1916 tijdens een treinongeval in Rouen op 61-jarige leeftijd. Het eeuwfeest van zijn dood zal niet onopgemerkt voorbijgaan: Knack-cartoonist GAL maakte speciaal voor dit jubileum een postzegel maar ook talrijke gelegenheidspublicaties én het Verhaerenmuseum in zijn geboortedorp te Sint-Amands zelf brengen de bekendste Franstalige Belgische auteur opnieuw onder de aandacht.

Veerman Verhaeren

Emile Verhaeren (1855-1916)
Emile Verhaeren (1855-1916)© /

Verhaeren wordt in zijn geboortedorp Sint-Amands sinds jaar en dag in the picture geplaatst in diens eigen museum. Ondertussen lopen er in dit Verhaeren-jaar al thematentoonstellingen in het Franse Saint-Cloud en in Bergen.

Op donderdag 3 maart licht David Gullentops het anarchisme van Verhaeren toe in het Brusselse Passa Porta en op vrijdag 4 maart wordt in het Verhaerenmuseum zelf een avond georganiseerd rond ‘Veerman’, een Nederlandstalige bloemlezing die Koen Stassijns maakte uit het rijke, poëtische oeuvre van Verhaeren. Dichter-vertaler Stassijns vertaalde van Verhaeren een hele reeks gedichten die nog nooit in het Nederlands gebracht werden. Museumconservator Rik Hemmerijckx schreef een inleiding over leven en werk van Verhaeren.

Eerste Dichter des Vaderlands

De nieuwe postzegel van GAL voor het Verhaeren-jaar.
De nieuwe postzegel van GAL voor het Verhaeren-jaar.© GF

Op donderdag 17 maart wordt de nieuwe postzegel die cartoonist GAL ontwierp in het Gentse poëziecentrum voorgesteld. Tekenaar GAL bouwde het portret op met Verhaerens gedicht ‘Et maintenant…’/’En nu…’ uit 1904 als uitgangspunt. Bij die gelegenheid huldigt Bpost Verhaeren als eerste Dichter des Vaderlands en geeft een speciaal postzegelvel uit met een gedicht van zijn twee opvolgers: de Vlaamse dichter Charles Ducal en de Franstalige Laurence Vielle die onlangs van Ducal de fakkel overnam.

Op 21 mei – dag op dag de 161ste verjaardag van Verhaeren – fungeert het gemeentehuis te Sint-Amands als tijdelijk postkantoor. Een speciale datumstempel wordt er dan aangemaakt voor deze geboortedag van Verhaeren.

Partner Content