‘Carte Blanche’ titel nieuwste Bond

De nieuwe James Bondthriller die op 26 mei verschijnt zal ‘Carte Blanche’ heten en werd geschreven door de Amerikaanse misdaadauteur Jeffery Deaver.

De titel van het boek en de omslag werden in Dubai bekendgemaakt door de Amerikaanse misdaadauteur Jeffery Deaver (60) die deze Bond ook schreef.

Over de inhoud van ‘Carte Blanche’ liet Deaver nog niet veel los. Wel dat Dubai een van de plekken is waar 007 voor zijn nieuw avontuur terechtkomt. Hij ontmoet er tijdens een paar spannende uren een oude vriend terwijl hij op het spoor is van een misdadiger. Voorts wil Deaver naar eigen zeggen aftasten of zelfs voor een geheim agent als Bond ook grenzen bestaan die hij best niet overschrijdt. Anders gezegd: is alles aanvaardbaar als het om zaken als internationale veiligheid gaat. Deaver liet nog weten dat Bond opnieuw in een Bentley zal rijden. Dat was de lievelingsauto van Ian Fleming, de geestelijke vader van Bond, die zijn held in de veertien originele 007-romans eigenaar maakte van drie Bentleys. Uitgever Simon & Schuster wist nog te vertellen dat het de eerste keer is dat Dubai het decor vormt voor een Bondverhaal.

Na de dood van Ian Fleming in 1964 zijn er nog een dertig thrillers rond 007 verschenen. De meest recente is ‘Devil May Care’ van Sebastian Faulks, drie jaar geleden geschreven ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de geboorte van Ian Fleming. Ook Kingsley Amis, onder de schuilnaam Robert Markham, publiceerde een Bond. ‘Colonel Sun’ was zo goed, dat velen dachten dat Fleming hem nog gedeeltelijk zelf had geschreven. Thrillerauteur John Gardner die eerst van plan was maar één boek te schrijven, publiceerde er uiteindelijk veertien. Toen hij in 1995 stopte, ontstond een kleine revolutie omdat een Amerikaan, Raymond Benson, hem opvolgde.

Gewezen journalist, dichter, songwriter en jurist Jeffery Deaver maakte een jaar of zes geleden kennis met de Fleming-stichting toen die ‘Garden of Beasts’ (‘Brandend ijs’) bekroonde. Een historische roman die in Hitlers Berlijn speelt aan de vooravond van de Olympische Spelen. De roman had vooral in Europa succes. Deaver vermoedt dat het boek zo in de smaak viel van de Erven Fleming dat hij ook werd gevraagd om een nieuwe Bond te schrijven.

Deaver publiceerde een kleine dertig misdaadverhalen, samen goed voor een verkoop van meer dan 20 miljoen exemplaren, vertaald in vijfentwintig talen. De meeste zijn ook in het Nederlands verschenen. Pas nog ‘Onder druk’: een standalone waarin een FBI-agent geconfronteerd wordt met een ‘lifter’. Een man die voor criminele organisaties met alle mogelijke middelen belangrijke informatie tracht los te krijgen, inclusief foltering. Deaver werd vooral bekend met zijn reeks rond forensisch expert Lincoln Rhyme die door een dwarslaesie aan een rolstoel gekluisterd zit. Succesrijk verfilmd met Denzel Washington en Angelina Jolie is ‘The Bone Collector’ (‘Tot op het bot’). Overigens komt volgend jaar ook een nieuwe Bondfilm uit en is op Jamaica, het eiland waar Fleming veel van zijn romans schreef, deze maand Ian Fleming International Airport geopend. De Stichting Fleming blijft actief.

Fred Braeckman

Jeffery Deaver, Onder druk, Van Holkema & Warendorf, 438p,

euro. ISBN 978-90-475-1608-8

Het werk van Deaver is nogal wisselend van kwaliteit. Tot zijn beste horen: ‘Tot op het bot’, ‘Het gebroken raam’, ‘De koude maan’, ‘Brandend ijs’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content