Canadese verhalenschrijfster Alice Munro wint Nobelprijs Literatuur 2013

© EPA (via Belga)

Van de 82-jarige Nobelprijswinnares is bij De Geus veel werk in het Nederlands verkrijgbaar. ‘Zij is de beste verhalenvertelster van dit moment,’ zegt haar Nederlandse uitgever Eric Visser aan Knack.

Niet Haruki Murakami maar wel Alice Munro, de ‘Canadese Tsjechov’, is de Nobelprijswinnaar Literatuur 2013 geworden.

Alice Munro schrijft sinds ‘Dance of the Happy Shades’, haar debuut in 1968, uitsluitend korte verhalen. Dichterbij dan de bundeling onderling verbonden verhalen ‘Lives of Girls and Woman’ uit 1971 is ze nooit bij een roman gekomen. Veel critici roemen Munro’s verhalen omdat ze de emotionele en literaire diepte van een roman hebben. Plot is dan ook van minder belang in haar met bedrieglijke eenvoud geschreven verhalen dan karakterschets – vooral die van jonge, opgroeiende meisjes.

Promotie voor het korte verhaal

‘Zij is de beste verhalenvertelster van dit moment,’ zegt haar Nederlandse uitgever Eric Visser. ‘Lees een verhaal van twintig, dertig bladzijden van haar en je hebt het gevoel dat je een roman hebt gelezen – met kop en staart. Het is heel toegankelijk, geschreven in een prachtige taal. Ik hoop ook dat deze bekroning een bijdrage kan leveren in de promotie voor het korte verhaal. Dat mensen eindelijk hun vooroordeel tegen het korte verhaal opzij zetten en daarentegen zien dat het past bij deze tijd, waarin mensen weinig tijd hebben voor dikke romans.’

Alice Munro werd in 1931 geboren in Ontario als Alice Laidlaw. Ze nam de achternaam van haar man James Munro aan, met wie ze van 1951 tot hun scheiding in 1972 was getrouwd. Samen startten ze in 1963 in Victoria de nog altijd bestaande boekhandel Munro’s Books, die dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert. Tot op de dag van vandaag is ze in Ontario blijven wonen, waar ook de meeste van haar verhalen zijn gesitueerd. Sinds april dit jaar is ze weduwe van haar tweede man Gerald Fremlin.

Leverbaar in het Nederlands

Uitgeverij De Geus heeft momenteel veel werk van Munro in het Nederlands leverbaar, digitaal en op papier. Daaronder ‘Weg van haar’, ‘Uitzicht vanaf Castle Rock’, ‘Lief leven’ en het pas verschenen ‘Te veel geluk’. Ook die bundel bevat tien verhalen over de levens van vrouwen te midden van de turbulentie van het leven. Zo moet een jonge vrouw leren omgaan met het verlies van haar drie kinderen en probeert een andere vrouw wraak te nemen op haar concurrente in de liefde.

‘Van Te veel geluk’ hadden wij 4.000 exemplaren laten maken,’ vertelt Visser om haar populariteit in het Nederlandse taalgebied te onderstrepen. ‘Die kwam een maand geleden uit en is nu al op. Toevallig hebben we een aantal jaar geleden enkele titels van haar backlist gekocht. Die zouden we snel kunnen herdrukken, maar dat laat ik over aan de afdeling verkoop.’

Gratis kortverhalen

Het toeval wil dat Visser vorige maand de oude bundel ‘De liefde van een goede vrouw’ in een oplage van 25.000 exemplaren heeft uitgebracht. Hij is namelijk een nieuwe uitgeverij begonnen: World Editions. Onderdeel daarvan is een serie gebonden, goedkope boekjes met leeslint en karakteristieke ronde hoeken: Colibri. Bij wijze van introductie van de eerste tien titels (van onder meer Henning Mankell, Anne-Gine Goemans en Philippe Pozzo di Borgo) krijgt iedere koper deze bundel van Alice Munro gratis en voor niets. ‘Goede timing, hè,’ zegt Visser intens gelukkig.

14 Nobelprijswinnaars voor De Geus

Munro bevestigt bovendien de reputatie van De Geus als dé uitgever van internationale literatuur. Na J.M.G. Le Clézio (2008), Herta Müller (2009) en Mo Yan (2012) is Munro de vierde Nobelprijswinnaar voor de uitgeverij in zes jaar. Tussendoor won fondsauteur Liu Xiaobo in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede. In totaal heeft De Geus 14 Nobelprijswinaars in het fonds.

Tot op het laatste waren Haruki Murakami en de verassende Wit-Russische auteur Svetlana Aleksijevitsj de grootste kanshebbers bij de bookmakers. Alice Munro stond wel hoog, maar zakte op het laatste weg. Bij Ladbrokes stond ze vanochtend nummer 4 met een quotering van 8/1 – gezakt van 4/1.

Stoppen met schrijven?

Onlangs gaf ze te kennen om met schrijven te willen stoppen. Misschien dat ze nu alsnog van idee verandert.

Maarten Dessing en Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content