Bram Dehouck opnieuw winnaar Gouden Strop

De Gouden Strop, de prijs voor beste Nederlandstalige misdaadroman van het jaar, gaat naar de Vlaming Bram Dehouck voor ‘Een zomer zonder slaap’.

Dit werd donderdagavond in Amsterdam bekendgemaakt tijdens de Avond van het Spannende Boek. Bram Dehouck kaapte de prijs twee jaar geleden ook weg met zijn debuut ‘De minzame moordenaar’ dat meteen ook de Schaduwprijs kreeg.

Het is de 26ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. De winnaar kreeg een cheque van 10.000 euro en een sculptuur. Van de week zei de laureaat in een interview dat je nooit moet verwachten een prijs te krijgen, wel “dat je het altijd moet hopen”.

In nauwelijks tweehonderd bladzijden vertelt Dehouck (34) in ‘Een zomer zonder slaap’ een tranche geschiedenis van het kleine West-Vlaamse dorp Blaashoek waar windmolens geplaatst werden. Op het eerste gezicht een zegen, maar niet voor slager Bracke die van het geluid niet meer kan slapen en een zenuwcrisis nabij is. Zelfs zijn vermaarde paté kan hij niet meer bereiden. Intussen leren we beetje bij beetje het dorp en vooral zijn inwoners kennen. Een onverbiddelijke logica zorgt ervoor dat een reeks faits divers een ramp veroorzaken.

De jury noemt het ‘prachtig geschreven’ boek een verademing. “En door de zwarte humor in zijn werk, verfrist hij het genre van het spannende boek en is hij bezig een unieke plaats te veroveren in de Nederlandstalige misdaadliteratuur.”

‘Een zomer zonder slaap’, een heerlijke, minimalistische, originele en atypische Vlaamse misdaadroman, werd vorig jaar genomineerd voor de Knack Hercule Poirotprijs. Er was toen al sprake van een verfilming.

Andere genomineerden voor De Gouden Strop 2012 waren Derwent Christmas met ‘Volmaakte verdwijning’, Vlaming Nellie Mandel met ‘Blauwe sneeuw’, Charles den Tex met ‘De vriend’ en Peter de Zwaan met ‘De vuurwerkramp van Harmen Saliger’.

De vijf genomineerden stonden op een longlist van tien titels, de helft van Vlamingen. Naast de genomineerden waren dat Pieter Aspe (‘Solo’), Toni Coppers (‘Iris’), Gaea Schoeters (‘Diggers’). Op de groslist stonden in totaal 98 titels. Vorig jaar kreeg de jury een recordaantal van 111 inzendingen te beoordelen. In de vijfkoppige jury zaten geen Vlamingen.

Jef Geeraerts was in 1986 met ‘De zaak Alzheimer’ niet alleen de eerste Vlaming maar de eerste winnaar tout court van De Gouden Strop. Later volgden nog Bob Mendes in 1993 (‘Vergelding’) en in 1997 (‘De kracht van het vuur’). Joanna Spaey kreeg de prijs voor ‘Dood van een soldaat’ in 2005 en Bram Dehouck kaapte hem twee jaar geleden weg met ‘De minzame moordenaar’.

De Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut ging dit jaar naar de Vlaamse Kevin Valgaeren voor zijn ‘De Ziener’. Aan deze prijs is een bedrag van duizend euro en een zeefdruk van Dick Bruna verbonden.

Fred Braeckman

Bram Dehouck, Een zomer zonder slaap, De Geus, 190p., 18,90 euro, ISBN 978 90 445 1836 8

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content