Boekenverkoop in Vlaanderen daalt

De boekenverkoop in Vlaanderen is in 2010 licht gedaald. De omzet daalde met 1,1 procent en het aantal verkochte boeken ging omlaag met 3,3 procent.

In 2009 steeg de boekenverkoop nog met 10 procent. Dat blijkt uit cijfers van GfK Retail and Technology Benelux die Boek.be maandag bekendmaakt.

In 2010 was de algemene boekenmarkt in Vlaanderen (zonder educatieve en wetenschappelijke boeken) goed voor zowat 205 miljoen euro. Er gingen vorig jaar 16.217.000 boeken over de toonbank. Fictie blijft status quo.

Kinderboeken – met onder meer Geronimo Stilton – bleven het goed doen, met een verkoopsstijging van 6 procent. Non-fictie daalde daarentegen met 8,5 procent, ondanks de toename van 9,7 procent in de kookboekenverkoop.

Opmerkelijk is dat ook de bestsellers minder grote oplages kenden. De absolute bestseller van 2010 was “SOS Piet 4” van tv-kok Piet Huysentruyt, gevolgd door “Morgenrood” van Stephenie Meyer en “Congo” van David Van Reybroeck. Ook Stieg Larsson en strips als Kiekeboe en F.C. De Kampioenen bleven populair.

Van e-boeken zijn er volgens boek.be geen exacte verkoopcijfers. “We ramen de verkoop in Vlaanderen in 2010 op ongeveer 30.000 Nederlandstalige e-boeken, maar we verwachten in 2011 een verdriedubbeling van de verkoop. Nu zijn de e-boeken goed voor 0,21 procent van de totale A-boekenmarkt”, luidt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content