Bibliotheek Stéphane Mallarmé brengt meer dan 4,5 miljoen euro op

Portret van schrijver Stéphane Mallarmé door tijdgenoot-vriend Edouard Manet. © GF

De nagelaten bibliotheek van de bekende Franse symbolistische dichter Stéphane Mallarmé, die in het bezit was van diens dochter Geneviève, ging gisteren voor een recordbedrag onder de hamer.

De 283 stukken uit de bibliotheek van de Franse 19e-eeuwse avant-gardistische auteur Stéphane Mallarmé (1842-1898) werden gisteren bij het Franse filiaal van Sotheby’s te Parijs voor zomaar eventjes 4.456.151 euro verkocht.

Avant-gardistisch cultgedicht

Eigen werk van Mallarmé en boeken in zijn bezit van beroemde tijdgenoten, zoals Charles Baudelaire, waren al die tijd eigendom geweest van Mallarmé’s dochter Geneviève. De nalatenschap van haar vader ging onder de hamer voor een totaalbedrag dat Sotheby’s zelf niet voor mogelijk had gehouden.

Topstuk uit de collectie was de manuscriptversie van ‘Un coup de dés jamais n’abolira le hasard’ (1897), hét cultgedicht uit de Franse avant-garde en misschien wel uit de avant-garde tout court. De 24 handgeschreven bladzijden brachten tijdens de veiling 963.000 euro op.

Een exemplaar van Charles Baudelaires ‘Fleurs du mal’, waarin Mallarmé zelf aantekeningen had neergepend, verwisselde voor 363.00 euro van eigenaar.

De collectie bevatte ook foto’s en brieven.

Frank Hellemans

Partner Content