Benali keert terug op tv

Hoe heeft het privé-leven het literaire oeuvre gevoed? Die vraag onderzoekt Abdelkader Benali in een nieuwe tv-serie.

Vorig jaar verraste Benali met de zesdelige serie ‘Benali in boeken’. Hij bezocht zes steden, van Antwerpen tot Groningen, om de literaire polsslag op te nemen. De combinatie van persoonlijke nieuwsgierigheid en een serieuze poging over de inhoud te praten maakte iedere aflevering van 25 minuten de moeite waard. De kijker ging waarlijk geloven dat een woonplaats van beslissende invloed is op de literatuur.

In ‘Benali boekt’ duikt de auteur vanaf 10 april in het privé-leven van Connie Palmen, Doeschka Meijsing, Tommy Wieringa, Thomas Rosenboom, Leon de Winter en Ramsey Nasr. Benali rouwt met Palmen in haar Zuid-Franse buitenhuis om haar vorig jaar overleden echtgenoot Hans van Mierlo, hij zeilt met Rosenboom terug naar ervaringen uit zijn jeugd en hij bezoekt De Winter in zijn zelfgekozen Amerikaans ballingsoord.

Valt Benali daarmee in de valkuil van zoveel televisiemakers en journalisten voor wie schrijvers alleen maar BN’ers of BV’s zijn die je eerder vraagt naar hun liefdesleven of jeugdtrauma’s dan naar hun werk? Waarschijnlijk niet. Benali snapt waarom en hoe een schrijver zijn eigen leven tot literatuur omvormt. Anders dan andere ondervragers zal hij daarom de link daadwerkelijk aan de orde durven te stellen.

‘Benali boekt’ is vanaf 10 april zes weken lang te zien op zondagavond om 22.55 uur op Nederland 2.

Maarten Dessing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content