Belgen lezen graag samen met hun partner

© Getty Images/iStockphoto

Die lezen, mogen eenzaam wezen. Maar voor zeven op de tien Belgen is lezen een duoactiviteit.

Zij zeggen graag een boek te lezen samen met hun partner. Dat blijkt uit een bevraging bij meer dan 11.000 Belgen door de social app Twoo, daags voor de start van de 82ste editie van de Boekenbeurs in Antwerpen.

Lezen is een van de favoriete vrijetijdsbestedingen van de Belg. Meer dan de helft (53,3 procent) geeft aan, graag boeken te lezen om zich te ontspannen. Vrouwen zijn grotere bibliofielen dan mannen: 67,8 procent van de vrouwen pakt al eens een boek vast, tegenover 49,6 procent bij de mannen. De Belg staat open voor boekennerds: 69,5 procent leest graag samen met zijn of haar partner en ziet het wel zitten om zo een romantische avond met zijn tweeën door te brengen.

Wat betreft genre, staan erotische fictie en fantasyboeken met stip op één bij de Belgische bibliofielen: 71,1 procent geeft aan dat ze zich aan erotische fictie wagen. Het zijn de mannen die op literair vlak het heetst staan: 72,7 procent van de mannen is fan van erotische fictie, tegenover 64,8 procent van de vrouwen. Bijna 1 op de 10 (8,8 procent) Belgen leest trouwens nooit het voorwoord en dankwoord van boeken, maar begint meteen met het eerste hoofdstuk. Boeken uit de bib zijn verleden tijd.

Uit de rondvraag blijkt dat bijna 6 op de 10 Belgen (58,7 procent) nooit boeken lenen. Van de respondenten geeft 36,3 procent aan, dit slechts af en toe te doen.

Partner Content