Bas Haring – Plastic panda’s

De Nederlandse ‘volksfilosoof’ Bas Haring onderzoekt in Plastic Panda’s hoeveel bedreigde dieren er ondertussen definitief verdwenen zijn en vooral hoe erg dat is.

Bas Haring – Plastic panda’s

Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam

Aantal pagina’s: 224

Prijs: 19,95

ISBN: 978-90-388-9467-6

De eerste zin: Dat de natuur achteruitholt, zult u toch wel weten.

Als Bas Haring als kind in zijn kamer een poster van een of andere rockster had gehad, was er van dit boek geen sprake geweest. Maar bij de ‘volksfilosoof’ die wereldberoemd werd in de Lage Landen met Kaas en de evolutietheorie hing er een poster van het Wereld Natuur Fonds tegen de muur, met een overzicht van bedreigde dieren.

Zowat 35 jaar later onderzoekt hij in Plastic Panda’s hoeveel van die dieren er nu effectief verdwenen zijn, en vooral hoe erg dat is. Kan het uitsterven van één soort ervoor zorgen dat het hele systeem – de natuur – in elkaar zakt, of zijn zulke onheilsboodschappen fel overdreven?

In zijn bekende populariserende stijl legt Haring heel bevattelijk uit wat biodiversiteit precies inhoudt, hoe biologen het onderscheid maken tussen verschillende soorten en wat ons afval in de natuur aanricht.

De feitjes die hij opdist, zijn vermakelijk en verrassend, tenzij u al wist dat als je alle biomassa op de planeet zou drogen en dan wegen, het totale gewicht duizend miljard ton zou zijn. Of ongeveer evenveel als het aantal liters water in het Ladogameer in Rusland – het grootste meer van Europa – maar tientallen keren minder dan het gewicht van de hoeveelheid water in de Noordzee.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content