Bart Loos (Streven) schreef beste tijdschriftartikel

Op Mind the Book kreeg Bart Loos zondag de CeLT-prijs 2011 overhandigd voor ‘Berg en dal’, een artikel uit het maandblad Streven.

Voor de derde keer reikte CeLT – de vereniging voor Culturele en Literaire Tijdschriften – zijn prijs uit voor het beste tijdschriftartikel. Bart Loos werd de winnaar met ‘Berg en dal. Het reliëf van de Amerikaanse ziel’: “een knappe analyse van het Obama-tijdperk en van de manier waarop de Amerikaanse verbeelding nog altijd wordt gedomineerd door de vitalistische American dream-metaforiek”, aldus het juryverslag.

Juryvoorzitter Karl van den Broeck, hoofdredacteur van Knack, was opgetogen over het niveau van de culturele en literaire tijdschriften: “De Vlaamse tijdschriften zijn springlevend, zoveel is duidelijk.” Het was opvallend, aldus Van den Broeck, hoe “dit jaar vooral de algemene, eerder dan de literaire of kunstkritische tijdschriften de beste artikels instuurden.”

De twee andere genomineerden waren Michiel Kroese met ‘Imago en biografie’ (Deus ex Machina), een confrontatie van het Facebooktijdperk met de literaire autobiografie, en Paul Blondeel met ‘De verongelijkten en de onzichtbaren’ (Sampol), een politieke actualisering van Norbert Elias’ essay over ‘De gevestigden en de de buitenstaanders’.

De jury koos uiteindelijk voor Bart Loos omdat, zo het juryverslag, “Loos de Amerikaans-Europese kijk op politiek en sociale zekerheid treffend weet te verwoorden én met elkaar in verband te brengen: hoe Europees wil (durft) Obama zijn?” Loos vraagt zich onder andere af of de ‘Yes, we can’-retoriek van Obama uiteindelijk niet dreigt te ontsporen in een ‘No, we can’t’- desillusie.

De andere leden van de jury waren Annelies Beck (VRT), Frank Hellemans (Knack) en Werner Trio (Klara). Harold Polis en Patricia de Martelaere kregen de afgelopen jaren reeds de CeLT-prijs, de originele, ingelijste CeLT-tekening van Ever Meulen van het jaarlijkse ‘best of’-boekje dat dit jaar via de Espresso Book Machine werd gedrukt.

(bron: persbericht en juryverslag)Er is ook nog een publieksprijs voor beste CeLT-artikel. Daarvoor kan nog worden gestemd tot eind maart 2011. Deelnemers kunnen jaarabonnementen winnen op de tijdschriften waar CeLT de overkoepelende vereniging van is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content