Ayaan Hirsi Ali: ‘Gewone moslims zijn wél bereid tot verandering’

Ayaan Hirsi Ali © BELGA

Morgen verschijnt ‘Ketters. Plediooi voor een verandering van de islam’ van de Somalisch-Nederlandse ex-politica Ayaan Hirsi Ali.

In ‘Ketters’, het nieuwe boek van Ayaan Hirsi Ali (°1969) dat morgen verschijnt bij Atlas/Contact, houdt Ali een opgemerkt pleidooi voor een hervormingsgezinde islam maar waarschuwt ze er tegelijkertijd voor om concessies te doen aan moslimfundi’s.

Kritiek op de Profeet verdragen

‘Vroeger was ik van mening dat de islam niet vatbaar was voor hervorming. Toen kwam de Arabische lente. En ik dacht alleen maar: ik had het mis. Gewone moslims zijn wél bereid tot verandering.’ Ayaan Hirsi Ali, die een opgemerkte exit maakte uit de Nederlandse politiek en momenteel in Amerika woont en werkt, pleit in ‘Ketters’ voor een reformatie van de islam: een gematigde islam met gelovigen die kunnen leven met twijfel over de Koran en kritiek op de Profeet verdragen.

Ali beschrijft volgens het persbericht van de uitgeverij wat islamieten moeten doen om hun religie van de 7e naar de 21ste eeuw te “tillen”. Het Westen moet ondertussen wel ophouden concessies te doen, want de ‘islam is geen vredelievende religie’, zegt ze nog in het persbericht.

Ayaan Hirsi Ali, ‘Ketters. Pleidooi voor een verandering van de islam’, Atlas/Contact, 288 blz., 19,99 euro

(Bron: persbericht Atlas/Contact) FH

Partner Content